Gréci schválili rozpočet, ráta s poklesom ekonomiky

Grécky parlament v noci na nedeľu schválil rozpočet na rok 2016. Návrh, ktorý predložil minister financií Euklidis Tsakalotos, počíta s úspornými opatreniami vo výške 5,7 miliárd eur. Ďalšie zhruba dve miliardy eur chce vláda premiéra Alexisa Tsiprasa získať vďaka novým daniam.

06.12.2015 07:20
debata

Vláda zložená z krajne ľavicového zoskupenia SYRIZA a nacionalistických Nezávislých Grékov má v 300-člennom parlamente 153 zákonodarcov a teda väčšinu iba troch hlasov. O dvoch poslancov vládny tábor prišiel v novembri.

Pre prijatie návrhu rozpočtu hlasovali všetci koaliční poslanci, proti sa postavilo 145 opozičných zákonodarcov. Dvaja poslanci sa hlasovania nezúčastnili.

Rozpočet počíta tento rok s nulovým rastom a budúci rok s poklesom ekonomiky o 0,7 percenta. Ešte nedávno pritom predpovedal, že v tomto roku ekonomika klesne o 2,3 percenta a budúci rok sa pokles spomalí na 1,3 percenta.

Úsporné kroky sú nevyhnutné na realizáciu v poradí už tretieho programu zahraničnej finančnej pomoci zadlženej krajine v objeme 86 miliárd eur. Úspory sa výrazne dotknú napríklad dôchodkov či výdavkov na obranu.

Podľa dočasného vodcu opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia Janisa Plakiotakisa je rozpočet Tsiprasovy vlády dôkazom, „že to, čo hovorili o sociálnej citlivosti, je len mýtus“. „Rozpočet ukazuje, že rok 2016 bude oveľa horší ako rok 2015,“ dodal Plakiotakis.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rozpočet #trojka veriteľov