Rusko: USA odmietli ručiť za dlhy Ukrajiny, chystáme právne kroky

Spojené štáty oficiálne odmietli poskytnúť Rusku záruky za ukrajinské záväzky. Informovali o tom v sobotu ruské agentúry s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo financií.

05.12.2015 18:27
debata (710)

Ukrajina dlhuje Rusku tri miliardy dolárov vo forme eurobondov, ktoré má splatiť 20. decembra. Moskva v polovici novembra uviedla, že je ochotná pristúpiť na rozloženie splátok do troch rokov, ak sa za ne Západ zaručí.

„Tento týždeň sme dostali oficiálne odmietnutie americkej vlády poskytnúť záruky za ukrajinské záväzky. Nezostáva nám tak nič iné, než začať právne kroky proti Ukrajine, pokiaľ tento dlžník 20. decembra kompletne nesplní svoje záväzky,“ citovala agentúra RIA ruské ministerstvo financií.

Rusko sa odmietlo zapojiť do rokovaní o reštruktura­lizácii ukrajinského dlhu, ktoré v rámci záchranného programu Medzinárodného menového fondu (MMF) mala Ukrajina so súkromnými vlastníkmi dlhopisov.

Ministerstvo v sobotu uviedlo, že Kyjevu ponúklo lepšie podmienky, než požadoval MMF. Novembrový návrh Moskvy predpokladal, že by Ukrajina dlhopisy uhradila splátkami vo výške jednej miliardy dolárov rozloženými do do troch rokov.

710 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina