Tranzit plynu cez Ukrajinu musí byť hlavný, tvrdí Česko i Slovensko

Tranzit plynu cez Ukrajinu je nutné udržať ako hlavnú a ekonomicky najefektívnejšiu tranzitnú trasu do Európy. Na piatkovom stretnutí sa na tom zhodli český minister priemyslu Jan Mládek (ČSSD) so slovenským ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom.

04.12.2015 19:44
debata (45)

Mládek slovenského ministra tiež uistil, že výstavba česko-rakúskeho plynovodu, tzv. Projekt BACI, nebola zamýšľaná ako obchádzanie Slovenskej republiky. Oznámilo to české ministerstvo priemyslu v tlačovej správe.

„Obaja sa zhodujeme tak na potrebe udržať tranzitnú úlohu Ukrajiny ako ekonomicky najefektívnejší spôsob dopravy zemného plynu do Európy, ako aj na dlhodobom záujme oboch krajín dokončiť severojužný plynový koridor a ďalšiu diverzifikáciu trás aj zdrojových teritórií“, uviedol Mládek.

Česko sa nedávno odmietlo pripojiť k výzve proti rozšíreniu plynovodu Nord Stream, ktoré má obmedziť transport ruského plynu do západnej Európy cez Ukrajinu. Výzvu spolu s ďalšími šiestimi štátmi poslalo v pondelkovom liste podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi práve Slovensko. To sa obáva, že výstavba nového plynovodu môže mať negatívne dopady na energetickú bezpečnosť štátov v strednej a východnej Európe.

Hoci plán na rozšírenie plynovodu už skôr kritizoval český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podľa Mládka je však list, ako ho jeho slovenský kolega formuloval, príliš silný. Ku slovenskej výzve sa pripojili Litva, Lotyšsko, Estónsko, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko.

Hlavným cieľom projektu BACI je priame prepojenie medzi českou a rakúskou prepravnou sústavou. Predpokladaná dĺžka trasy nového vysokotlakového plynovodu na území Českej republiky je 12 km. Prípravná fáza projektu BACI je spolufinancovaná z programu Európskej únie pre Transeurópske energetické siete. Predpokladaný termín dokončenia projektu je rok 2019 až 2020.

Plynovod Nord Stream privádza ruský zemný plyn po dne Baltského mora do Nemecka a tým aj do strednej a západnej Európy. Akcionársku dohodu o plánovanom rozšírení plynovodu podpísala ruská plynárenská spoločnosť Gazprom a jej európski partneri začiatkom septembra. Na projekte Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu, sa dohodla ruská spoločnosť Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzskou ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #plyn #Ukrajina