Turizmus pookrial, počuť viac slovenčinu

Neistá ekonomická situácia v Grécku, ale aj obavy z terorizmu mali dosah na to, kde Slováci strávili tohtoročnú letnú dovolenku.

04.12.2015 15:00
debata (3)

Kým niektorých zahraničné udalosti od vyhľadávaných rezortov neodradili, iní dali zo strachu šancu domácim strediskám. Aj pekné počasie bolo dôsledkom toho, že v našej krajine dovolenkovalo v tomto roku zatiaľ najviac turistov v histórii.

Dokazujú to aj čísla za prvé tri štvrťroky tohto roka, podľa ktorých za krásami našej krajiny doteraz vycestovalo vyše 3,28 milióna domácich aj zahraničných turistov. V porovnaní s rovnakým obdobím doteraz rekordného roka 2008 je to o 1,1 percenta viac. Na Slovensku dovolenkovalo od začiatku roka vyše 1,9 milióna našincov, čo predstavuje takmer 13-percentný nárast oproti vlaňajšku. Dobré výsledky priniesli svoje ovocie aj v štátnej pokladnici.

„Podľa predbežných údajov NBS príjmy Slovenska z aktívneho zahraničného cestovného ruchu za prvých 9 mesiacov dosiahli výšku 1,5 miliardy eur,“ uviedol František Palko, štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

To, o koľko sa tohtoročné príjmy ešte zvýšia, bude závisieť najmä od blížiacej sa zimy. Na zimnú nádielku sa poctivo pripravujú aj naše lyžiarske strediská, ktoré už začali so zasnežovaním. V Tatrách sa dnes začína lyžovať. Riaditeľka oblastnej organizácie pre cestovný ruch vo Vysokých Tatrách Lenka Maťašovská tvrdí, že ak sa zopakuje situácia z tohto leta, Tatry sa môžu tešiť z mimoriadne vydarenej sezóny.

„Počas letných prázdnin sa v tatranských hoteloch ubytovalo viac turistov ako v rekordnom roku 2013. Z celkového počtu klientov tvorili až 60 percent Slováci. Pod zvýšený záujem sa podpísali nielen udalosti v zahraničí, ale aj lepšia infraštruktúra či investície do horských stredísk,“ potvrdzuje Maťašovská.

Hoci oficiálne výsledky hovoria o preplnených hoteloch, realita podľa chatárov nie je taká ružová a v tomto biznise sa musia veľa obracať. Majiteľ malého penziónu v Liptove, ktorý nechcel byť menovaný, si myslí, že štát toho pre podporu cestovného ruchu veľa nerobí. Za najväčšie obmedzenia v podnikaní považuje problémy s registračnou pokladnicou a vysoké odvody a dane za zamestnacov. Hotelieri už dlhšie volajú po nižšej DPH pre ubytovacie a stravovacie služby, ktorá je v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ podľa nich neprimerane vysoká.

K podpore cestovného ruchu by mohli prispieť aj ďalšie impulzy zo strany štátu. Jedným z nich mali byť aj dovolenkové poukazy, keď by zamestnávatelia dostali od štátu úľavy a na revanš by dávali zamestnancom šeky na domáce dovolenky. Palko tvrdí, že ministerstvo túto myšlienku stále nezamietlo pod koberec.

„Pokiaľ ide o dovolenkové poukážky, stále analyzujeme túto možnosť a monitorujeme efekty, ktoré môžu takéto poukážky priniesť. Je možné, že vláda zhodnotí, že tieto prínosy sú dostatočné preto, aby sme takýto mechanizmus vedeli spustiť,“ nevylučuje Palko. Štát doteraz zaviedol príspevok na školy v prírode a lyžiarske kurzy pre žiakov základných a stredných škôl.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Slovensko #turizmus