Ankara a Baku sa dohodli na urýchlení výstavby plynovodu TANAP

Azerbajdžan a Turecko sa vo štvrtok dohodli na urýchlení výstavby plynovodu Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), ktorým má prúdiť azerbajdžanský plyn cez Turecko na hranice Európskej únie.

04.12.2015 00:00
debata (26)

Projekt by mal byť dokončený pred termínom stanoveným na rok 2018. Uviedol to turecký premiér Ahmet Davutoglu na štvrtkovej spoločnej tlačovej konferencii s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Oznámenie z Baku prišlo niekoľko hodín po tom, keď Rusko oznámilo, že pozastavuje prípravné práce na projekte plynovodu Turkish Stream. Tým má prúdiť ruský zemný plyn do Turecka a z neho ďalej do Európy. Stalo sa tak v rámci odvetných opatrení, ktoré po zostrelení ruského lietadla tureckou armádou prijala Moskva voči Turecku.

Na plynovode Turkish Stream začal ruský plynárenský podnik Gazprom pracovať, keď koncom minulého roka odstúpil kvôli nezhodám s Európskou úniou od projektu South Stream. Ten mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán.

Prezidenti Turecka, Azerbajdžanu a Gruzínska slávnostne zahájili výstavbu plynovodu TANAP, ktorého náklady sa odhadujú na desať miliárd dolárov, tento rok v marci. Prostredníctvom nadväzujúceho plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP) cez Grécko a Albánsko do Talianska v ňom majú krajiny EÚ získať ďalší zdroj, ktorý im pomôže znížiť závislosť na ruskom plyne.

TANAP má prepravovať azerbajdžanský plyn z obrieho kaspického poľa Šach Deniz II a bude viesť trasou dlhou asi 1840 kilometrov cez Gruzínsko a Turecko až na tureckú hranicu s Bulharskom a Gréckom. Prúdiť ním má plyn v počiatočnom objeme 16 miliárd kubických metrov ročne.

Väčšinovým podielnikom v TANAP je azerbajdžanská štátna ropná spoločnosť SOCAR s 58 percentami. Turecký štátny podnik Botas v ňom vlastní 30 percent a 12 percent má britská ropná spoločnosť BP. TANAP má do roku 2023 zvýšiť prepravnú kapacitu na 23 miliárd kubíkov a v roku 2026 má jeho kapacita dosiahnuť 31 miliárd kubických metrov.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Turecko #Azerbajdžan