Rusko pozastavilo práce na plynovode Turkish Stream

Rusko pozastavilo prípravné práce na projekte plynovodu TurkStream, ktorý by mal dopravovať plyn do Turecka. Povedal to vo štvrtok novinárom ruský minister energetiky Alexander Novak.

03.12.2015 13:21
debata (17)

„Práca na plynovode Turkish Stream je v súčasnosti zastavená,“ uviedol Novak. Dodal však, že rokovania o vybudovaní jadrovej elektrárne v Turecku zostávajú otvorené.

Pozastavenie prác na projekte plynovodu TurkStream je súčasťou ruských odvetných krokov proti Turecku v oblasti ekonomiky pre zostrelenie ruského bojového lietadla. Avšak už pred sporom s Ankarou projekt plynovodu meškal a zredukoval sa jeho rozsah, čo niektorých odborníkov na plynárenstvo viedlo k pochybnostiam, či sa projekt vôbec niekedy zrealizuje. V októbri sa dátum dokončenia prvej časti plynovodu odložil na rok 2017. Pôvodne sa rátalo s dokončením v budúcom roku.

Projekt plynovodu TurkStream je pre Rusko alternatívou voči plynovodu South Stream, ktorým chcelo prepravovať plyn do Európy bez tranzitu cez ukrajinské územie. Projekt South Stream Moskva zrušila v minulom roku pre námietky zo strany Európskej komisie.

17 debata chyba