Najbohatšia desatina ľudstva produkuje polovicu uhlíkových emisií

Najbohatších desať percent ľudstva produkuje približne polovicu všetkých emisií oxidov uhlíka. Najchudobnejšia polovica ľudstva sa na ich produkcii podieľa len desiatimi percentami. Pritom je najviac ohrozovaná suchom a ďalšími negatívnymi javmi, ktoré sú spájané so zmenami klímy. Uviedla to v stredu charitatívna organizácia Oxfam.

02.12.2015 20:40
debata (7)

„Klimatické zmeny a ekonomická nerovnováha sú nerozlučne späté a spoločne predstavujú jednu z najväčších výziev 21. storočia,“ uviedol Tim Gore, ktorý má v Oxfamu na starosti potravinovú a klimatickú politiku.

Správa Oxfamu prichádza v čase, keď sa koná parížska konferencia OSN o klimatických zmenách. „Paríž musí byť začiatkom budovania humánnejšej ekonomiky pre všetkých – nielen pre tých majetných, teda najbohatších, ktorí produkujú najviac emisií, ale aj pre tých nemajetných, najchudobnejších, ktorí sú za klimatické zmeny najmenej zodpovední, ale pritom sú pri nich najviac zraniteľní,“ uviedol Gore, ktorého citovala agentúra Reuters.

Klimatická konferencia v Paríži má priniesť globálnu dohodu o znižovaní emisií skleníkových plynov, čo má planétu uchrániť pred ničivými dôsledkami globálneho otepľovania. Do francúzskej metropoly sa zišlo na 150 hláv štátov a vlád.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #bohatí #chudobní