Ukrajine hrozia od januára reštrikcie v obchode s Ruskom

Európska únia, Rusko a Ukrajina nedospeli k dohode v rámci trojstranných rokovaní, ktoré mali prekonať odpor Moskvy voči obchodnému paktu medzi EÚ a Kyjevom.

02.12.2015 06:36
debata (46)

Rusko tak teraz považuje za veľmi pravdepodobné, že v budúcom roku zavedie voči Ukrajine obchodné reštrikcie. Rozhovory by však ešte mali pokračovať. Obchodný pakt medzi dvadsaťosmičkou a Ukrajinou nadobudne platnosť od 1. januára.

„Rusko, Ukrajina a EÚ nedosiahli dohodu,“ povedal ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Európska komisia uviedla, že rokovania budú pokračovať na technickej úrovni. Ak v týchto v týchto rokovaniach podľa Uljukajeva nenastane posun do konca roka, zruší Moskva preferenčné obchodné reguly pre Ukrajinu. „Je veľmi pravdepodobné, že do 1. januára dohoda nebude a že bude zavedený nepreferenčný obchodný režim,“ vyhlásil minister.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová uviedla, že je ochotná v rozhovoroch do konca roka pokračovať, avšak za podmienky, že Moskva na Kyjev neuvalí sankcie. „Čas rýchlo plynie,“ upozornila.

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin kritizoval ruských vyjednávačov za to, že v utorok vzniesli nové požiadavky. Niektoré z týchto požiadaviek pritom označil za neprijateľné, napísala agentúra Reuters.

Rozsiahla dohoda o vytvorení zóny voľného obchodu je súčasťou zmluvy o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou. Dokument bol podpísaný vlani, ale na nátlak Moskvy bola jeho platnosť odložená. Moskva sa obávala, že obchodná dohoda bude mať negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, a pohrozila zavedením obchodných reštrikcií voči Kyjevu, ak bude obchodný pakt zavedený predtým, ako sa strany vysporiadajú s obavami ruskej vlády.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina