Vzbura desiatich štátov proti plynovej fraške

Slovensko našlo v plynovej fraške mocností spojencov. Kým cez tento víkend sa bude rokovať o terorizme a migrantoch, v decembri majú lídri EÚ už hovoriť aj o rozširovaní plynovodu Nord Stream po dne Baltického mora.

28.11.2015 07:00
debata (132)

Projekt Nemecka a Ruska, ktorý kritizoval premiér Robert Fico, okrem Slovenska odmieta ďalších 9 z celkovo 28 krajín EÚ.

Na jednom zo summitov to bolo práve Slovensko, ktorému európske mocnosti nedovolili otvoriť túto otázku. Podľa ostatných krajín je totiž výstavba nového plynovodu Nord Stream-2 výhradne ,business issue`, ktorá nemá s politikou nič spoločné. Viacerí analytici však tvrdia, že projekt Nord Stream-2 je protieurópsky, pretože jeho cieľom je za každú cenu obísť Ukrajinu. EÚ pritom pred rokom zaviedla proti Rusku sankcie ako odpoveď na ruskú anexiu Krymu. Mocnosti tlačili Slovensko do spätných dodávok plynu na Ukrajinu aj za cenu porušenia zmluvy s Gazpromom. Slovensko veľký reverz nevykonalo, no využilo menšie potrubie na Ukrajinu, za čo ho kritizovali.

K protestu sa na čele so Slovenskom pridali teraz ďalšie krajiny, ktoré v liste adresovanom Komisii žiadajú celú vec prerokovať na decembrovom summite EÚ. List okrem Slovenska podpísalo tiež Česko, Bulharsko, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko a Rumunsko. "Postoj Európskej komisie k projektu Nord Stream-2 tiež zásadne ovplyvní vnímanie úniovej spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky medzi jej kľúčovými spojencami a tradičnými partnermi,“ píše sa v liste.

Ruské dodávky plynu v projekte Nord Stream-2 majú končiť v Nemecku, z ktorého budú rozvážané do ostatných európskych krajín. Plynovod by tak finančne pomohol najmä Nemcom, ale aj Rusom, keďže Gazprom je najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu. Projekt však nepočíta s Ukrajinou, ktorá by bola ochudobnená o príjmy z tranzitu plynu, čo by bolo pre tamojšiu ekonomiku zdrvujúce. Navyše, len pred pár dňami pozastavili Rusi dodávky plynu na Ukrajinu, zatiaľ čo Kyjev vyhlásil, že si nájde lacnejšie dodávky inde. "Šírenie nervozity a poukazovanie na nespoľahlivosť ukrajinskej trasy má za cieľ presadiť vybudovanie projektu Nord Stream-2, ktorý obchádza Ukrajinu aj Slovensko,“ uviedol podľa agentúry SITA hovorca slovenského prepravcu zemného plynu, spoločnosti Eustream, Vahram Chuguryan.

Projekt plynovodu Nord Stream 2, na ktorom sa dohodli západné krajiny EÚ spoločne s Ruskom, v Bruseli kritizoval aj slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák. "Žiaden plyn by už nemusel totiž tiecť cez územie Ukrajiny a Slovenska na západ. A to by bolo proti záujmom EÚ. Zorganizovali sme preto skupinu krajín, ktorá má podobný názor ako my,“ uviedol Hudák. V súčasnosti tečie do slovenského štátneho rozpočtu vďaka preprave ruského plynu do západnej Európy každoročne približne 400 miliónov eur.

Na Nord Stream-2 by doplatilo tiež Grécko, kde by sa kvôli projektu nestavali južné plynovody. Mnohé krajiny hovoria, že na Rusko majú predsa platiť sankcie, a netreba s ním rozvíjať biznis.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream