Nord Stream 2 ide proti záujmom EÚ, vyhlásilo desať krajín

Plány Ruska a západných spoločností na rozšírenie plynovodu Nord Stream do Nemecka, ktoré umožnia obmedziť prepravu zemného plynu do Európy cez Ukrajinu, idú proti záujmom Európskej únie a obsahujú riziko ďalšej destabilizácie Ukrajiny.

27.11.2015 09:55 , aktualizované: 11:20
debata (17)

Podľa agentúry Reuters pred tým varovala desiatka členských štátov EÚ vrátane Slovenska či Českej republiky v liste adresovanom Európskej komisii. Krajiny z východnej časti EÚ v liste vyzývajú na diskusiu o tejto záležitosti na decembrovom summite EÚ.

„Postoj Európskej komisie k projektu Nord Stream II tiež zásadne ovplyvní vnímanie úniovej spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky medzi jej kľúčovými spojencami a tradičnými partnermi,“ uvádza sa v liste, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Rozšírenie Nord Streamu za účelom dodávok väčšieho objemu plynu priamo do Nemecka by mohlo mať vážne dôsledky pre Kyjev a krajiny EÚ, upozornila v liste desiatka štátov. „Zachovanie tranzitnej trasy cez Ukrajinu je v strategickom záujme EÚ ako celku, nie iba z hľadiska energetickej bezpečnosti, ale tiež kvôli posilneniu stability regiónu východnej Európy,“ píše sa v liste.

Signatármi listu sú Slovensko, Česká republika, Bulharsko, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko.

Európa kryje asi tretinu svojej spotreby ruským plynom, ktorý je zhruba spolovice prepravovaný cez Ukrajinu. Kvôli napätiu medzi Kyjevom a Moskvou chce však Gazprom nájsť nové tranzitné cesty do Európy mimo ukrajinského územia.

Eurokomisár pre energetickú únii Maroš Šefčovič už začiatkom tohto mesiaca upozornil, že projekt Nord Stream 2 vyvoláva otázniky aj vzhľadom na to, že existujúce kapacity na prepravu plynu z Ruska do Európy sa využíva len z 50-tich percent. Aj on zmienil jeho vplyv na tranzit plynu cez Ukrajinu, ktorý je vraj strategickou prioritou pre EÚ. Šefčovič zdôraznil, že projekt musí byť v súlade s európskym právom.

Na projekte Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora, sa v septembri dohodla ruská spoločnosť Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell.

V stredu Gazprom oznámil, že pozastaví dodávky plynu na Ukrajinu, zatiaľ čo Kyjev vyhlásil, že si nájde lacnejšie dodávky inde.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #plyn #Nord Stream