Register konečných užívateľov výhod má vyše tisíc záznamov

Register konečných užívateľov výhod, teda skutočných vlastníkov spoločností s účasťou vo verejnom obstarávaní, obsahoval k 24. novembru spolu 1 184 záznamov o firmách. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zriadil spomínaný register v súvislosti s účinnosťou novely zákona o verejnom obstarávaní 1. novembra.

24.11.2015 17:02
debata (3)

„Povinnosť zapísať konečných užívateľov výhod majú všetky subjekty, fyzické a právnické osoby, ktoré sa zúčastňujú, alebo sa v budúcnosti budú zúčastňovať procesu verejného obstarávania. Týka sa to súťaží, ktoré budú vyhlásené od 1. novembra 2015, teda po zriadení registra konečných užívateľov výhod,“ povedal hovorca ÚVO Ján Mažgút. Úrad zapisuje subjekty najmä na ich žiadosť a jej súčasťou je oprávnenie vykonávať uvedenú činnosť, teda živnostenský list alebo výpis z Obchodného registra. „Najdôležitejšie je čestné vyhlásenie, že všetky skutočnosti uvedené v žiadosti sú pravdivé a úplné,“ uviedol.

Úrad zároveň v prípade kvalifikovaného podnetu môže preskúmať, či uvedené údaje sú pravdivé. „Úrad takto môže konať aj ex offo, to znamená z vlastného podnetu. Subjekty, ktoré sú zapísané v tomto registri, majú zo zákona vyplývajúcu povinnosť spolupracovať pri overovaní pravosti údajov s úradom,“ priblížil Mažgút. Ak by uvedené údaje v registri neboli pravdivé, subjekt sa vystavuje riziku udelenia pokuty od 10-tisíc do 1 mil. eur a tiež zákazu účasti vo verejnom obstarávaní na tri roky. Ak podnikateľ neoznámi zmeny údajov v registri, alebo nepredloží úradu na jeho žiadosť doklady a dokumenty preukazujúce úplnosť a pravdivosť údajov v čestných vyhláseniach, hrozí mu pokuta do 100 tis. eur. Zápis do registra je na neurčito a nie je spoplatnený.

Podpredseda ÚVO Andrej Holák tvrdí, že úrad má silné právomoci na preskúmanie reálnych vlastníkov. „Mechanizmus je podobný, ako pri boji proti praniu špinavých peňazí. Môžeme priamo osloviť banky, advokátov, notárov, realitné kancelárie a zisťovať, akým spôsobom tečú peniaze. Môžeme to skúmať cez zmluvy, subdodávky, právne a rodinné vzťahy až cez platby v bankách, ako tečú peniaze z obchodu s verejnými zdrojmi,“ povedal pre agentúru SITA Holák.

Ak banka neposkytne súčinnosť a neoznámi, medzi akými účtami prešli peniaze, podľa nového zákona o verejnom obstarávaní s účinnosťou 18. apríla 2016, môže sankcia byť do 100 tis. eur. Holák priznal, že preverovanie firiem so zložitou vlastníckou štruktúrou v zahraničí bude trvať oveľa dlhšie. „Pevne verím, že preverenie vždy dokážeme spraviť a určiť, či zapísaný konečný užívateľ výhod a reálny je ten istý,“ dodal Holák.

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia nemôžu uzavrieť zmluvu s uchádzačmi, ktorí v registri nebudú mať zapísaných konečných užívateľov výhod. Skutočných vlastníkov budú musieť mať zapísaných aj ich subdodávatelia – ak majú podiel na plnení zmluvy najmenej 30 % z jej hodnoty pri nadlimitných zákazkách s predpokladanou hodnotou najmenej 10 mil. eur, alebo pri podiele aspoň 50 % pri iných zákazkách. Na zmluvy uzatvorené cez elektronické trhovisko sa požiadavka mať zapísaných v registri konečných užívateľov výhod vzťahuje iba pri nadlimitných zákazkách a pri podlimitných zákazkách realizovaných cez e-trhovisko sa neuplatňuje. Organizačná zložka právnickej osoby so sídlom v zahraničí nemusí mať zapísaných v registri konečných užívateľov výhod. ÚVO mal v utorok v zozname podnikateľov 10 246 záznamov, v evidencii referencií 5 081 a v registri osôb so zákazom dva záznamy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #register konečných výhod