Grécke banky Pireus a National potrebujú 5,7 miliardy eur

Grécke bankové domy Piraeus a National, ktoré patria k štyrom najväčším súkromným bankám v Grécku, budú od eurozóny potrebovať nový kapitál vo výške 5,7 miliardy eur na riešenie svojich kapitálových potrieb. Oznámila to v utorok grécka vláda.

24.11.2015 15:03
debata (2)

Ďalším dvom veľkým bankám Eurobank a Alpha sa podarilo získať dostatok potrebného kapitálu pomocou predaja akcií súkromným investorom. Suma na rekapitalizáciu bánk je tak nižšia, než sa pôvodne čakalo.

Európska centrálna banka (ECB) na konci októbra uviedla, že štyri hlavné súkromné ​​banky v Grécku budú potrebovať maximálne 14,4 miliardy eur, aby prežili. Záchranný program pre Grécko pritom na ich rekapitalizáciu počítal s čiastkou až 25 miliárd eur. Činitelia eurozóny minulý týždeň odhadovali, že grécke banky budú potrebovať len šesť až deväť miliárd eur.

„Dve systémové banky podľa najnovších údajov dokázali pokryť všetky svoje kapitálové potreby za pomoci súkromných investorov,“ uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa gréckej vlády. Ďalšie dve banky ale majú vyššie potreby, než s akými sa počítalo v základnom scenári a budú na dokončenie tohto procesu potrebovať zhruba 5,7 miliardy eur.

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) v pondelok uvoľnil ďalšie dve miliardy eur zo záchranného programu v objeme 86 miliárd eur, na ktorom sa silne zadlžené Grécko v lete dohodlo s medzinárodnými veriteľmi. Grécko za to minulý týždeň muselo schváliť súbor reforiem, ktoré požadujú veritelia. Týkali sa napríklad pravidiel pre zabavovania nehnuteľností pri nesplácania hypoték a pre správu daňových nedoplatkov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna