Pfizer odkúpi firmu Allergan za 160 miliárd USD

Spoločnosť Pfizer odkúpi firmu Allergan za približne 160 mld. USD. Obe spoločnosti o tom informovali v pondelok.

23.11.2015 16:50
debata (2)

Najväčšia transakcia vo farmaceutickom priemysle umožní spoločnosti Pfizer presunúť svoj domicil do Írska a znížiť sadzbu dane. Šéfom novej spoločnosti bude súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Ian Read. Šéf spoločnosti Allergan Brent Saunders sa stane prevádzkovým riaditeľom novej spoločnosti.

Akcionári firmy Allergan dostanú za každú akciu 11,3 akcie zlúčenej spoločnosti. V rámci dohody je cena jednej akcie spoločnosti Allergan 363,63 USD, pričom záverečná hodnota akcií na burze bola v piatok 312,46 USD za kus. Akcionári firmy Pfizer budú mať možnosť získať za každú svoju akciu jednu akciu novej spoločnosti. Druhou možnosťou je, že za svoje akcie dostanú hotovosť. Celková vyplatená suma nebude nižšia ako 6 mld. USD a vyššia ako 12 mld. USD.

Daňové aspekty dohody sa považujú za rozhodujúce. Súčasné sídlo spoločnosti Pfizer je v New Yorku, pričom americká sadzba dane pre firmy je 35 % a patrí k celosvetovo najvyšším. Sadzba dane pre firmy v Írsku je vo výške 12,5 %. Transakcia sa úplne uzavrie v druhej polovici toku 2016. Očakáva sa, že nová spoločnosť bude mať domicil v Írsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #farmaceutické firmy #Allergan #Pfizer