Výstavba nových úsekov D1 a D3 sa v tomto roku asi nezačne

Plánovaná výstavba troch nových diaľničných úsekov, D1 pri Prešove a Košiciach a D3 na Kysuciach, sa už v tomto roku pravdepodobne nezačne.

22.11.2015 12:10
debata (5)

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) doteraz neuzavrela užšie súťaže zverejnené ešte v máji a júni tohto roka a nepodpísala zmluvy so zhotoviteľmi. Diaľničiari pôvodne predpokladali začať s výstavbou koncom roka, v závislosti od priebehu tendrov.

„Priebeh verejného obstarávania nemôže byť pod tlakom a je nutné v rámci komisií zrealizovať všetky úkony tak, aby bolo zadosťučinené pravidlám súťaže. Keď budú vyhodnotení víťazi týchto súťaží, či už to bude v tomto roku, alebo v nasledujúcom, určite to bude na prospech celej motoristickej verejnosti,“ povedal generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš. Odpovedal tak na otázku, či tieto tri tendre stihnú ukončiť do konca tohto roka.

V spomínaných súťažiach podľa dostupných informácií zatiaľ neboli podané žiadne námietky. Šéf diaľničiarov potvrdil, že v týchto verejných obstarávaniach je väčší počet uchádzačov. „Záujem o výstavbu diaľničnej siete pretrváva a je to odraz toho, koľko zákaziek je na trhu aj v okolitých štátoch alebo v Európe. Môžem konštatovať, že záujem o výstavbu diaľničnej siete na Slovensku neustal,“ uviedol Gajdoš.

Predpokladaná cena výstavby úseku D1 Prešov, západ – juh v dĺžke takmer 8 kilometrov je 369,51 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (443,41 mil. eur vrátane dane) a práce sú plánované na štyri roky. Plánovaný juhozápadný obchvat Prešova je jedným z dvoch posledných nerozostavaných úsekov D1 medzi Bratislavou, Žilinou a Košicami. Súčasťou úseku bude vyše dva kilometre dlhý dvojrúrový tunel Prešov.

Pre úsek D1 Budimír – Bidovce v dĺžke skoro 14,5 km sú odhadované náklady 209,4 mil. eur bez dane (251,28 mil. eur vrátane dane), stavba by mala trvať tri roky. Trasa úseku pokračuje priamo za diaľnicou D1 Prešov, juh – Budimír. Mesto Košice je napojené na diaľnicu v križovatke Budimír, ďalšie napojenie bude v križovatke Hrašovík pri obci Košické Oľšany, kde sa napojí aj rýchlostná cesta R2.

Predpokladané náklady na výstavbu D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec v dĺžke 5,7 km dosahujú 199,12 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (238,94 mil. eur vrátane dane). Práce by mali trvať štyri roky. NDS chce výstavbu týchto troch nových úsekov financovať s využitím peňazí Európskej únie z nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice