Ruské denníky sa vracajú do ruských rúk

Mediálne firmy Pearson a Dow Jones sa dohodli na predaji svojich podielov v ruskom denníku Vedomosti. Kúpi ich od nich ruský podnikateľ Demjan Kudrjavcev, ktorý teraz má v denníku podiel 33,3 percenta. Dôvodom predaja je nový ruský zákon, ktorý nadobudne účinnosť od januára budúceho roku a ktorý obmedzuje vlastníctvo zahraničných firiem v ruských mediálnych spoločnostiach. Uviedol to dnes denník Financial Times. Cena zverejnená nebola.

21.11.2015 18:20
debata (316)

Kudrjavcev, ktorý v minulosti vydával konkurenčný denník Kommersant, tak teraz Vedomosti úplne ovládne. Do ruských rúk sa tým dostáva poslednú spravodajský denník, ktorý bol doteraz pod zahraničnou kontrolou. Dohoda by mala byť dokončená ešte v tomto roku.

Rusko vlani v septembri prijalo zákon, ktorý obmedzuje vlastníctvo zahraničných firiem v ruských mediálnych spoločnostiach na 20 percent. Ako dôvod uviedlo obavy o bezpečnosť. Zákon v posledných mesiacoch vyvolal vlnu predajov – nedávno sa z Ruska stiahla napríklad aj nemecká skupina Axel Springer, ktorá vydávala ruskú verziu časopisu Forbes.

Nový zákon je považovaný za ďalšie posilnenie kontroly Kremľa nad ruskými médiami. Podľa zdroja blízkeho dohode predstavuje nový zákon „prakticky vyvlastnenie zahraničných médií“. Očakávalo sa síce, že Pearson svoj podiel v rámci širšej stratégie predaja svojho spravodajského majetku predá, avšak bez mediálneho zákona by mal viac možností. Podiel by podľa zdroja zrejme predal inej zahraničné spoločnosti.

Denník Vedomosti bol založený v roku 1999 ako spoločný podnik firiem Pearson, Dow Jones a Independent Media, vydavateľskej firmy podporovanej holandským novinárom Derk Sauer. Každá z firiem vlastnila v denníku tretinový podiel. V roku 2005 kúpila Independent Media fínska vydavateľská spoločnosť Sanoma, ktorá potom tento rok v apríli predala svoj podiel Kudrjavcevovi.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá #vedomosti