Grécky parlament schválil reformy potrebné na ďalšiu pomoc

Grécky parlament vo štvrtok schválil opatrenia požadované medzinárodnými veriteľmi, čo by malo Grécku umožniť získať zo záchranného balíka 12 miliárd eur.

20.11.2015 09:33
debata

V pomere hlasov 153 ku 137 poslanci schválili dodatočné opatrenia, ktoré od Grécka požadovali veritelia. Išlo najmä o problém zlých úverov gréckych bánk a s tým spojeného vyvlastňovania domov obyvateľov, ktorí neplatia hypotéky. Zároveň umožnili zavedenie nových poplatkov a daní.

Grécka vláda sa dlho nevedela s medzinárodnými veriteľmi dohodnúť na otázke vyvlastňovania nehnuteľností. Obávala sa najmä toho, aby tisíce Grékov neprišli o strechu nad hlavou. Ministri financií eurozóny preto vyplatenie ďalšej tranže zo záchranného balíka odložili, pritom pôvodne to mali schváliť už 9. novembra.

V utorok 17. novembra ale minister financií Euklid Tsakalotos a komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici oznámili, že sa zhodli aj na zvyšných otázkach. Po súhlase parlamentu tak Grécko bude môcť získať 2 miliardy eur z tretieho záchranného balíka v rámci pomoci, ako aj 10 miliárd eur na rekapitalizáciu štyroch systémovo dôležitých bánk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov