Kollár: Je to najlepší rozpočet od ľavice, ale má riziká

V rozprave k návrhu rozpočtu na budúci rok vystúpi ďalších 11 poslancov. Tí totiž vo štvrtok dopoludnia ešte využili možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.

19.11.2015 12:14 , aktualizované: 12:55
debata (28)

Diskusiu písomne prihlásených poslancov ukončil svojim vystúpením opozičný poslanec Jozef Kollár, ktorý na úvod vyhlásil, že predložený návrh rozpočtu považuje za najlepší, aký v histórii Slovenska ľavicová vláda predložila. "Spomeňme si na rozpočty na roky 2009 či 2010 a deficity 8 %. Z tohto pohľadu je bezpochyby najlepší od ľavicovej vlády,“ tvrdí.

Podľa Kollára je však otázne, ako sa podarí načrtnutú konsolidáciu v návrhu rozpočtu aj skutočne zrealizovať. Aj informácie o tohtoročnom deficite, ktorý by mal byť v konečnom dôsledku o takmer 0,3-percentuálneho bodu vyšší, ako sa pôvodne rozpočtoval, podľa neho ukazujú na možné riziká. Upozornil aj na skutočnosť, že samotná Európska komisia, hoci dala návrhu rozpočtu dobrú známku, predpovedá Slovensku v budúcom roku schodok 2,4 % hrubého domáceho produktu, teda o pol percentuálneho bodu vyšší, ako sa navrhuje. Zopakoval aj stanovisko Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa ktorej pri naplnení všetkých identifikovaných rizík hrozí nárast schodku až na 2,7 % výkonu ekonomiky. Za najväčšie riziká rozpočtu pritom považuje zdravotníctvo, samosprávy či hospodárenie štátnych podnikov.

Skutočným problémom Slovenska však podľa Kollára je, že zaostáva v reformách a modernizácii. "Slovensko od roku 2004 prešľapuje na mieste. Je to veľmi nebezpečné z hľadiska konkurencieschop­nosti a odstraňovania reformnej medzery,“ tvrdí.

Liberáli z SaS rozpočet na budúci rok navrhnutý kabinetom Roberta Fica podporiť nemôžu. Vyhlásil to v rámci rozpravy k návrhu poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý sa vo svojom vystúpení zameral na výpočet opatrení, ktoré podľa neho počas druhej vlády Roberta Fica poškodili podnikateľské prostredie a skomplikovali celý systém. Medzi iným nezabudol pripomenúť napríklad zavedenie daňových licencií, ktoré musia firmy platiť v prípade, ak vykážu stratu. Podľa Mihála totiž vláda bojuje proti daňovým únikom takýmito a podobnými opatreniami, ktoré trestajú rovnako všetkých namiesto toho, aby sa zodpovedné úrady zamerali cielene na podvodníkov. Celkovo sa tak podľa Mihála podnikateľské prostredie pre firmy aj živnostníkov počas druhej Ficovej vlády zhoršilo.

"Je mi ľúto, že po štyroch rokoch odovzdávate Slovensko v takom stave, v akom bohužiaľ je,“ vyhlásil.

Otázke súdnictva sa vo svojom stručnom vystúpení v rozprave venovala poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá upozornila na pretrvávajúce problémy v tejto oblasti napriek rastúcim príjmom. Minister financií Peter Kažimír na to reagoval slovami, že práve súdnictvo je oblasť, ktorej sa aj na jeho rezorte v posledných dvoch rokoch intenzívne venovali, či už čo sa týka financovania, ale aj výsledkov, ktoré reálne súdnictvo dosahuje. Pripustil, že obraz súdnictva je v očiach verejnosti problematický, v mnohých veciach zaostáva a má pred sebou veľa problémov, čo však pripisuje celkovému vývoju v odvetví po transformácii. Priznal aj fakt, že financie v súdnictve nie sú podľa neho úplne pod kontrolou. "Nemám pocit, že by predstavitelia samosprávnej justície mali úplne záujem na tom, aby bolo každé euro využité efektívne,“ dodal.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet