Zákon má zabrániť exekúcii teplárne Pentou

Vládna novela zákona o tepelnej energetike má zabrániť exekúciám voči štátnym teplárenským firmám. Predseda vlády Robert Fico v stredu navrhol prerokovať novelu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

19.11.2015 08:00
paroplyn Foto:
Penta ovláda bratislavský Paroplynový cyklus.
debata (19)

Absolútnu exekučnú imunitu by v prípade účinnosti novely získala aj štátna spoločnosť Bratislavská teplárenská, ktorá prehrala súdny spor s finančnou skupinou Penta.

"Predmetom tejto exekučnej imunity bude všetok nehnuteľný majetok, peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje vo vlastníctve držiteľov povolení na výrobu a rozvod tepla, ktoré sú právnickými osobami so 100 % majetkovou účasťou štátu,“ povedal v stredu Robert Fico. Imunita sa podľa jeho slov nebude vzťahovať len na nové exekučné konania, ale aj na už prebiehajúce.

Bratislavská teplárenská po prehranom spore má zaplatiť finančnej skupine Penta minimálne 28,7 milióna eur. Rozhodol o tom Najvyšší súd, ktorý zamietol mimoriadne dovolania, ktoré podali generálny prokurátor a tepláreň. Podľa Fica ide o naliehavý spoločenský záujem, aby Bratislavská teplárenská spoločnosť mohla naďalej pokračovať vo svojej činnosti.

V spore mal v minulosti zastupovať záujmy finančnej skupiny Penta aj terajší predseda strany Sieť Radoslav Procházka. Fico v stredu na tlačovej besede uviedol, že Procházka pomohol Pente k zisku 30 miliónov eur. Šéf strany Sieť v reakcii sa voči premiérovým slovám ohradil. „Sieť novelu, samozrejme, podporí s tým, že sa opäť, tentoraz pozmeňovacím návrhom, pokúsime rozšíriť exekučnú imunitu aj na vodárenské spoločnosti,“ povedal Procházka.

Pre spor mala štátna tepláreň vlani na jeseň zablokované účty a špekulovalo sa, či začne kúriť. Penta tvrdila, že vtedy pristúpila k exekúcii, aby pohľadávka nebola premlčaná. Spor vznikol preto, že v zmluve medzi teplárňou a Paroplynovým cyklom bolo ustanovenie o minimálnom množstve odobratého tepla aj s pokutou za neodobratie. Ešte Západoslovenské energetické závody (po rozdelení firmy na tri akciovky zdedila zmluvu práve Bratislavská teplárenská, pozn. red.) mali platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho neodobrali. Penta sa dostala k zmluve v roku 2004, keď sprivatizovala Paroplynový cyklus. Dzurindova vláda vtedy zmluvy ponechala.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bratislavská teplárenská