Slovenské elektrárne majú prevádzkový zisk 789 miliónov eur

Slovenský dominantný výrobca elektriny, spoločnosť Slovenské elektrárne, vygeneroval za deväť mesiacov tohto roka prevádzkový zisk (EBITDA) v objeme 789 miliónov eur.

18.11.2015 11:52
debata (9)

V medziročnom porovnaní to predstavuje viac ako 2,5-násobný nárast. Talianska skupina Enel, do ktorej patria aj Slovenské elektrárne, pritom celkovo zaznamenala tento zisk vo výške 12,2 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 5 %. Dosiahnuté výsledky oznámila skupina Enel v rámci prezentácie strategického plánu do roku 2019.

Talianska energetická skupina plánuje urýchliť svoj rast. Prevádzkový zisk skupiny by sa tak podľa plánov mal pohybovať o štyri roky vo výške od 6,7 až 7,2 mld. eur. Prevádzkové náklady chce firma znížiť o jednu miliardu eur, pričom kapitálové náklady na údržbu by sa mali znížiť o 800 miliónov eur.

"Najvýraznejšou zmenou bude integrácia spoločnosti Enel Green Power do Enelu. Skupina zjednodušuje svoju štruktúru a reorganizuje svoje aktivity v Latinskej Amerike,“ povedal šéf Enelu Francesco Starace s tým, že Enel sa bude hlavne zameriavať na oblasť obnoviteľných zdrojov a prenosových sietí, kde sa už v súčasnosti považuje za lídra na trhu. "Po predaji Slovenských elektrární budú nasledovať ďalšie predaje, ale jednoduchšieho charakteru,“ konštatoval Starace.

Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Vlastní 66-percentný podiel. Zvyšný 34-percentný podiel ovláda Ministerstvo hospodárstva SR. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel