Finančné trhy panika po útokoch nezasiahla

Krvavý útok v uliciach Paríža neotriasol svetovými burzami. V pondelok aj utorok so ziskom obchodovali investori na väčšine európskych a amerických búrz.

18.11.2015 13:30
burza, Paríž, parížska burza Foto:
Burza v Paríži dokázala rásť už druhý deň po teroristických útokoch.
debata (4)

Najviac zasiahnutý index parížskej burzy CAC 40 ukončil pondelok s miernym poklesom o 0,1 percenta, aby sa už v utorok naštartoval na prudký rast. Na rozdiel od septembra 2001, keď v USA dopravné lietadlá v meste New York narazili do mrakodrapov známych pod menom dvojičky, sa tentoraz finančné trhy teroristov nezľakli.

„Jednoducho je šťastie, že teroristi zjavne ekonomike nerozumejú. Keby rozumeli, zrejme by neútočili v piatok večer. Počas víkendu sa špekulanti zorientovali a dnes už reagujú s chladnou hlavou. Víkend je v prípade podobných udalostí vždy značne poľahčujúcou okolnosťou,“ povedal v utorok Vladimír Pikora, hlavný ekonóm analytickej spoločnosti Next Finance.

Navyše veľkí investori hneď po útokoch upokojovali situáciu na finančných trhoch. „Nerealizujem odpredaj žiadnych cenných papierov z dôvodu útokov v Paríži – určite nie,“ povedal podľa agentúry Reuters miliardár Warren Buffett.

Aj domáci finančný trh prežil bez problémov parížsky teror. Krst ohňom bol pondelkový predaj slovenských dlhopisov v celkovej hodnote 248 miliónov eur. „Dlhopis so splatnosťou 3 roky bol predaný historicky najlacnejšie, so záporným úročením na úrovni mínus 0,1 percenta za rok. To znamená, že investori za jeho držbu budú ročne platiť Slovenskej republike desatinu percenta,“ priblížila hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. V prepočte z požičaných tisíc eur musí Slovensko investorom vrátiť len 999 eur.

Výrazný pokles ceny akcií po teroristickom útoku v Paríži však zaznamenali podniky pôsobiace v oblasti cestovného ruchu. V pondelok sa cena akcií francúzskej hotelovej skupiny Accor prepadla takmer o 5 percent a akcie leteckej spoločnosti Air France sa oslabili takmer o 6 percent.

Pod tlak sa dostali tiež akcie predajcov luxusného tovaru ako napríklad spoločností Hermes, LVMH a Kering, ktorých tržby vo veľkej miere závisia od turistov navštevujúcich Paríž. „Paríž je z hľadiska útrat za luxusný tovar jedným z najdôležitejších miest na svete. Dobre nie je ani načasovanie útokov – niekoľko týždňov pred Vianocami, ktoré sú pre maloobchodníkov najdôležitejším obdobím,“ uviedol analytik Gregoire Laverne zo spoločnosti Roche Brune Asset Management.

„Tieto útoky budú mať rozhodne dlhodobý negatívny dosah na turistický sektor vo Francúzsku,“ dodal. V dôsledku teroristických útokov nedostatku turistov čelí Tunis a po pravdepodobne bombovom útoku na lietadlo s ruskými turistami najnovšie aj Egypt.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #finančné trhy #útoky v Paríži