Dijsselbloem: Grécko a eurozóna sa zhodli v mnohých bodoch reforiem

Grécko a jeho európski veritelia dospeli k dohode v mnohých otázkach v programe reforiem, ktoré Atény zavádzajú výmenou za ďalšie pôžičky. V vyhlásení to v nedeľu uviedol šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

15.11.2015 16:12
debata (1)

Grécko potrebuje od eurozóny pochvalu za pokrok v uskutočňovaní reforiem, aby dostalo ďalšiu časť peňazí z dohodnutej úverovej pomoci, tentoraz vo výške dve miliardy eur, a až desať miliárd eur na rekapitalizáciu gréckych bánk. Rozhovory mali byť dokončené do polovice októbra. Zablokovali ich ale nezhody nad zákonom o zabavovaní nehnuteľností pre nesplácanie hypoték.

„Vítam pokrok, ktorý urobili grécke úrady a inštitúcie v rokovaniach o opatreniach zahrnutých v prvom balíku zásadných zmien a o opatreniach vo finančnom sektore,“ uviedol podľa agentúry Reuters Dijsselbloem. V utorok sa zídu námestníci ministrov financií eurozóny, aby vec zhodnotili a rozhodli, či je možné Grécku uvoľniť ďalšiu časť pomoci.

Trojročný záchranný program pre Grécko má celkový objem 86 miliárd eur. Podmienkou programu sú tvrdé reformy z gréckej strany. Európska centrálna banka nedávno uviedla, že štyri hlavné grécke súkromné ​​banky budú na prežitie potrebovať maximálne 14,4 miliardy eur.

Grécka ekonomika v prvých dvoch štvrťrokoch tohto roka rástla, v treťom kvartáli ale hrubý domáci produkt Grécka klesol oproti predošlému štvrťroku o 0,5 percenta. Ekonomiku totiž v lete zasiahli nezhody medzi gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi, ktorých dôsledkom bolo okrem iného obmedzenie pohybu kapitálu v Grécku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #Jeroen Dijsselbloem