Premiér Fico: Bezpečnostná situácia u nás nie je zhoršená, riziká nepodceňujme

Premiér odsúdil teroristické útoky, ku ktorým došlo v Paríži. Od polnoci vláda po vyhodnotení situácie Národným bezpečnostným analytickým centrom prijala niekoľko opatrení. Mimoriadne zasadala Bezpečnostná rada štátu.

14.11.2015 11:20 , aktualizované: 12:10
bezpecnostna rada na urade vlady, fico, Foto: ,
Premiér Robert Fico na brífingu k teroristickým útokom vo Francúzsku.
debata (118)

Premiér Robert Fico vyhlásil, že bezpečnostná situácia na Slovensku nie je zhoršená, ale riziká nesmieme podceňovať. „Bezpečnosť republiky je absolútna priorita vlády,“ povedal premiér. Zopakoval, že bezpečnostné riziká súvisiace s migračnou vlnou sú obrovské. Mimoriadne zasadnutie rady však prijalo záver, že zatiaľ nie je potrebné vyhlásiť zvýšený stupeň ohrozenia Slovenska. Bezpečnostná rada je aj napriek tomu v stave permanentného rokovania a prijala niekoľko opatrení.

Bezpečnostné opatrenia na Slovensku

Bolo zvýšené monitorovanie hraníc, najmä na východe, v susedstve s Ukrajinou. Sú nasadené všetky bezpečnostné zložky, ktoré boli trénované na zásahy na zelenej hranici. Každý nelegálny prechod našej hranice je považovaný za bezpečnostné riziko, každý nelegálny migrant bude zatknutý. Sú monitorované záchytné tábory na východnom Slovensku a v Gabčíkove. Migranti, ktorí tam sú, nesmú ohrozovať ani seba, ani našich občanov. Premiér upozornil aj na to, že „sa sústreďujeme aj na cudzie komunity na Slovensku“. Spravodajské služby nezaznamenali ich radikalizáciu.

V nepretržitej pohotovosti je Národné bezpečnostné analytické centrum.

Premiér oznámil, že ho minister vnútra Robert Kaliňák informoval, že okrem toho boli prijaté opatrenia na posilnenie bezpečnosti pri masových športových a kultúrnych podujatiach a takisto v objektoch zvláštneho významu, ako sú napríklad atómové elektrárne. Spravodajské služby monitorujú aj ohlasy pravicových extrémistov. Je posilnená aj ochrana zastupiteľských úradov na území Slovenskej republiky.

Bezpečnostná rada na čele s premiérom Robertom... Foto: Robert Hüttner, Pravda
bezpecnostna rada na urade vlady, fico, Bezpečnostná rada na čele s premiérom Robertom Ficom na úrade vlády.

Slováci nie sú medzi obeťami

Premiér nemá zatiaľ žiadnu informáciu, žeby medzi obeťami útokov v Paríži boli slovenskí občania. Upozornil však, že aj ministerstvo zahraničných vecí SR už vydalo varovanie občanom, aby zvážili svoju cestu do Paríža.

Slovenskú políciu požiadali o spoluprácu

Francúzske úrady požiadali slovenskú políciu o spoluprácu pri prípadnom identifikovaní páchateľov pomocou otlačkov prstov a pri identifikácii zbraní použitých pri útokoch, pretože teroristi majú často zbrane z bývalého východného bloku.

Na brífingu vystúpil aj minister obrany Martin Glváč, ktorý sa pripojil k politikom vyjadrujúcim sústrasť Francúzsku. Informoval o tom, že v rezorte obrany sú prijímané bezpečnostné opatrenia už od vypuknutia krízy na Ukrajine. Premiér Fico ešte po mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady SR povedal, že nateraz pri zaisťovaní bezpečnosti bude pôsobiť polícia, armáda zatiaľ zapojená nebude.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Francúzsko #výbuchy