Nemecko testuje 23 automobiliek, hľadá podvodný softvér

Nemci testujú niekoľko desiatok naftových automobilov domácich aj zahraničných značiek. Cieľom je zistiť skutočné množstvá produkovaných emisií a prípadne odhaliť softvér umožňujúci plnenie emisných testov.

13.11.2015 17:00
debata (43)

Nemecký spolkový úrad pre motorovú dopravu (KBA) oznámil, že testom podrobí vozidlá 23 automobilových výrobcov. Ide o reakciu na emisný škandál koncernu Volkswagen. Zvýšené emisie totiž odhalili aj pri iných značkách.

Na druhej strane v niektorých prípadoch úrad KBA zistil nadmerný objem oxidov dusíka. Hovorca úradu Stephan Immen odmietol odhaliť, o ktoré konkrétne automobily ide. Testy porovnávali produkciu emisií v reálnych podmienkach a v laboratórnych testoch. Zdá sa, že nemecké testy potvrdzujú názory, podľa ktorých väčšina áut v reálnych podmienkach produkuje zvýšené množstvo emisií.

KBA aktuálne vedie rokovania s jednotlivými automobilkami. Ďalšie kroky podnikne až po skončení samotných testov. Zatiaľ je známe, že úrad testoval vozidlá značiek Mercedes, BMW, Ford, General Motors, Volvo Renault, Toyota, Fiat, Land Rover alebo Opel. Testy podstúpili aj automobily koncernu VW, medzi ktorými nechýbali značky Audi alebo Porsche. Nemeckým testom sa nepodrobilo ani jedno z vozidiel českého výrobcu Škoda.

Podozrenie voči emisiám najmä naftových motorov spustil najväčší škandál automobilky Volkswagen v jej 78-ročnej histórii. Americký úrad na ochranu životného prostredia odhalil vo vozidlách s naftovým motorom softvér, ktorý slúžil na plnenie emisných testov. Celkovo sa škandál týka 11 miliónov vozidiel na celom svete.

Voči koncernu aktuálne prebieha vyšetrovanie v mnohých krajinách po celom svete. V USA zakázali predaj VW Passat s naftovým štvorvalcom a modelov s trojlitrovým šesťvalcom. Automobilka pripravuje pre svojich zákazníkov kompenzácie. Finálne riešenie a technické úpravy, ktoré je nutné vykonať na dotknutých vozidlách, stále nie sú známe. Koncern zvažuje aj výkup áut, ktorých oprava by bola finančne príliš náročná. Zvolávacie akcie by sa mali začať v januári budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #spolkový snem #softvér #predaj emisií