Kaliňák: Elektronické trhovisko ušetrilo viac ako 31 mil. eur

Za osem mesiacov fungovania elektronického trhoviska sa uskutočnilo celkovo 23 830 verejných obstarávaní.

12.11.2015 13:47
debata (19)

Celkovo sa ušetrilo vďaka elektronickému trhovisku 31,86 mil. eur a systém sa tak už splatil, uviedol vo štvrtok minister vnútra Robert Kaliňák. „Myslím si, že je to skvelý výsledok, úspora sa šplhá nad 15 percent,“ dodal minister.

Podľa ministra sa na začiatku fungovania systému predpokladala celková úspora okolo 100 mil. eur za osem rokov, počas ktorých má systém byť v prevádzke. Podľa údajov k novembru 2015 minister odhadol vyššiu celkovú predpokladanú úsporu, konkrétne na úrovni 300 mil. eur. Výška celkovej vstupnej ceny zo strany obstarávateľov bola 206 mil. eur, pričom celková zazmluvnená cena všetkých obstarávaní dosiahla úroveň 174 mil. eur.

Počet všetkých prihlásených obstarávateľov je k 12. novembru tohto roku okolo 11 tisíc, priemerný počet obstarávaní za deň je 111 a najvyšší počet súťaží za deň bol 310. „Za osem mesiacov fungovania elektronického trhoviska nebol ani jeden jediný pracovný deň bez toho, aby na elektronickom trhovisku neprebehol obchod. Dá sa povedať, že za týchto osem mesiacov si začali postupne zvykať tak dodávatelia, ako aj podnikatelia, ktorí majú možnosť prihlásiť sa do tohto anonymného systému a bez toho, aby kohokoľvek poznali, tak mali šancu urobiť obchod so štátom,“ povedal Kaliňák.

Najaktívnejším obstarávateľom bolo ministerstvo obrany s viac ako 1 200 obchodmi, nasledované Národnou diaľničnou spoločnosťou a Žilinskou univerzitou. Priemerný počet uchádzačov na jeden obchod sú štyria, pričom ako uviedol Kaliňák, Transparency International Slovensko považuje za ideálny počet uchádzačov na jedno obstarávanie troch.

Elektronický kontraktačný systém umožňuje uzatvárať obchody len do výšky 135 tis. eur, preto ministerstvo v najbližšom čase uvedie nadlimitné elektronické trhovisko, ktorého obchody budú môcť túto čiastku prevýšiť. Zriaďovacie náklady na nové trhovisko sú 2,9 mil. eur a mesačné paušálne náklady majú byť na úrovni 55 tis. eur od decembra tohto roku. Kaliňák odhaduje, že nový systém umožní uzatvárať nadlimitné obchody do jedného mesiaca, pričom súčasná dĺžka trvania jedného obchodu je päť až šesť mesiacov.

Realizáciu elektronického trhoviska má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tis. eur pre štát, resp. do 207 tis. eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 mil. eur.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronické trhovisko