Fond národného majetku po 24 rokoch zanikne

Fond národného majetku SR (FNM) po 24 rokoch zanikne. Poslanci definitívne schválili zrušenie jeho činnosti. Stane sa tak na začiatku budúceho roka.

12.11.2015 12:05
debata (8)

"FNM prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Nakoľko sa do budúcna nepredpokladá privatizácia majetku štátu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti, nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva, ktorý návrh zákona o zrušení fondu pripravilo. Úlohy a kompetencie FNM, ktoré sa v súčasnosti sústreďujú najmä na podnikanie obchodných spoločností, prevezme ministerstvo hospodárstva.

Plénum vo štvrtok taktiež schválilo vládny návrh zákona o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov. Zákon stanovuje základné pravidlá postupu pri alternatívnom riešení sporu medzi spotrebiteľom a predávajúcim vyplývajúcim zo spotrebiteľskej zmluvy alebo súvisiacim so spotrebiteľskou zmluvou pred subjektom alternatívneho riešenia sporov. Návrhom zákona sa tiež ustanovujú požiadavky na zápis právnickej osoby do zoznamu subjektov alternatívneho riešenia sporov, práva a povinnosti subjektov alternatívneho riešenia sporov, fyzickej osoby poverenej alternatívnym riešením sporov a účastníkov alternatívneho riešenia sporu.

Poslanci schválili aj návrh novely zákona o vinohradníctve. Nové pravidlá sa majú týkať povolení na výsadbu na základe vyklčovania a poskytovania povolení na novú výsadbu na ploche, ktorá sa rovná jednému percentu celkovej plochy vysadenej viničom v SR. Podľa novely zákona na výsadbu viniča na výrobu vína bez zemepisného označenia bude možné použiť len sadenice registrovaných odrôd uznaných v EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #privatizácia #FNM