Premiér Fico odškrtol zavedenie lacného účtu pre všetkých

Predseda vlády Robert Fico odškrtol zo zoznamu avizovaných opatrení z druhého sociálneho balíčka ďalšie splnené opatrenie. Ide o lacný bankový produkt pre všetkých, ktorý prichádza v rámci v utorok schválenej novely zákona o platobných službách a zákona o bankách.

11.11.2015 11:01
Fico, vláda, sociálny balíček Foto: ,
Premiér Fico si už zo zoznamu plánovaných opatrení odškrtol aj lacný bankový účet.
debata (88)

Výšku poplatku za základný balík služieb v rámci platobného účtu stanoví rezort financií vo vykonávacom predpise, suma by však nemala prevýšiť 3 eurá mesačne. Klienti s príjmom do 400 eur mesačne budú mať nárok na základný bankový účet bezplatne.

„Považujem toto opatrenie za výsostne sociálne, ktoré patrí do druhého sociálneho balíka úplne oprávnene,“ vyhlásil v stredu premiér Robert Fico. Ako dodal, na jednej strane je zavedenie základného bankového účtu podložené európskou legislatívou, na druhej strane však ide v línii úsilia vlády urobiť poriadok v politike rôznych bankových poplatkov. „Je to veľmi vážne rozhodnutie. Je to prelom do poplatkovej politiky bánk, s ktorou nesúhlasíme,“ do­dal.

Minister financií Peter Kažimír zároveň tvrdí, že banky nebudú znížené príjmy z poplatkov za bankové účty prenášať do poplatkov za iné produkty. "Som presvedčený, že banky nebudú schopné prenášať tieto poplatky do ďalších služieb. Okrem toho vyše dvoch rokov každý mesiac zverejňujeme index poplatkov, takže všetko je na webe,“ povedal Kažimír. Ten podľa vlastných slov rád trojeurový účet sám využije, pretože mu to zníži náklady. Pridal sa k nemu aj premiér Robert Fico.

Základný platobný účet obsahuje zriadenie, vedenie a zrušenie platobného účtu. Zahŕňa aj operácie, ako vklad a výber finančných prostriedkov v hotovosti v mene euro. Ďalej sú to bezhotovostné prevody finančných prostriedkov z platobného účtu alebo na platobný účet v mene euro, inkaso vrátane trvalého príkazu na inkaso, úhrada vrátane trvalého príkazu na úhradu. Patrí tam aj vydanie platobnej karty.

Spotrebiteľom sa má zjednodušiť aj presun platobných účtov zavedením záväzných pravidiel. Jedným z faktorov zotrvačnosti klientov pri jednom konkrétnom poskytovateľovi platobných služieb je podľa rezortu financií predpokladaná komplikovanosť a nejasnosť jednotlivých krokov presunu platobného účtu. Účinnosť zmien je stanovená na 1. januára 2016.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #účet zadarmo #lacný účet