Ifo: Migranti budú stáť Nemcov v tomto roku 21 miliárd eur

Nemecko bude musieť tento rok dať na riešenie utečeneckej krízy 21 miliárd eur. V utorok o tom informovali zástupcovia mníchovského ekonomického inštitútu Ifo.

11.11.2015 07:00
debata (22)

Do nákladov sa podľa nich premietnu okrem ubytovania a stravy pre utečencov aj kvalifikačné kurzy, pretože bez nich sa prisťahovalci nedokážu uplatniť na nemeckom pracovnom trhu.

„Teraz neexistujú žiadne oficiálne údaje o presnom počte utečencov, ktorí do Nemecka tento rok prídu. Vychádzame ale z neoficiálnych odhadov, ktoré sa pohybujú okolo 1,1 milióna ľudí. V takom prípade by Nemecko len tento rok muselo na pokrytie ich potrieb dať 21 miliárd eur, v tom sú obsiahnuté náklady na ubytovanie, stravu, starostlivosť o deti, jazykové a vzdelávacie kurzy,“ povedal Gabriel Felbermayr z inštitútu Ifo.

„Utečenecká vlna napriek tomu môže znamenať čistý zisk pre spoločnosť, je ale nutné, aby sa vysídlenci integrovali na pracovnom trhu,“ povedal Felbermayr. Je však podľa neho potrebné, aby sa z utečencov stali čistí platcovia do sociálneho systému, čo si vyžaduje, aby boli dostatočne kvalifikovaní.

V Nemecku je teraz asi 600 000 neobsa­dených pracovných miest. Prezident inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn však upozornil, že nemožno jednoducho predpokladať, že tieto miesta zaplnia vysídlenci.

„Samozrejme, potrebujeme prisťahovalcov. Bez nich Nemecko nedokáže zachovať svoj sociálny blahobyt, čelíme totiž nepriaznivému demografickému vývoju. Nemožno ale jednoducho povedať, že tieto miesta môže obsadiť ktokoľvek. Potrebujeme vysoko kvalifikovanú pracovnú silu,“ povedal.

Podľa ankety inštitútu Ifo medzi nemeckými podnikmi sa 40 percent firiem domnieva, že sa vysídlenci môžu uplatniť iba ako pomocný personál. „Je to dané tým, že väčšina utečencov má nedostatočné vzdelanie, ktoré nezodpovedá nemeckým štandardom. Ďalším problémom je jazyková bariéra, mnoho z nich nehovorí nemecky,“ povedal Felbermayr.

Podľa Felbermayra je hlavnou bariérou pre zamestnávanie utečencov minimálna mzda, ktorá v Nemecku je 8,50 eura za hodinu. „Minimálna mzda je príliš vysoká. Medzi prisťahovalci z mimoeurópskych krajín, ktorí v Nemecku žijú päť rokov, ich len polovica zarába viac než minimálnu mzdu,“ upozornil Felbermayr.

Felbermayr a Sinn sa tiež zhodli, že Nemecko nemôže prijímať utečencov neobmedzene, pokiaľ sa nemá zrútiť jeho sociálny systém. Neuviedli ale, aká je horná hranica pre počet prisťahovalcov, ktorých krajina zvládne vstrebať. Sinn sa však postavil odmietavo k úplnému zatvoreniu nemeckej hranice. Podľa neho by to malo vážne negatívne dopady na fungovanie vnútorného trhu Európskej únie, ktorý pomáha nemeckej ekonomike k rastu.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migrácia