IEA: Ceny ropy sa vráti k 80 dolárom najskôr na konci desaťročia

Svetové ceny ropy sa pravdepodobne nevrátia k 80 dolárom za barel skôr ako na konci tohto desaťročia, a to napriek poklesu investícií do ťažby. Predpovedala to v utorok Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). V súčasnosti sa ropa predáva za menej ako 50 dolárov za barel.

10.11.2015 12:25
debata (17)

„Očakávame, že ceny ropy sa postupne vyšplhajú k 80 dolárom okolo roku 2020,“ povedal agentúre Reuters šéf IEA Fatih Birol. IEA tiež upozornila, že nízke ceny ropy sú síce priaznivé pre spotrebiteľov, v dlhšom období by však mohli viesť k nedostatočným investíciám do ťažby, čo by časom mohlo vyústiť do prudkého nárastu cien.

„Odhadujeme, že investície do ťažby ropy tento rok klesnú o viac ako 20 percent. Ešte významnejšie však možno je, že tento pokles bude pokračovať aj v budúcom roku“ povedal Birol. „Za posledných 25 rokov sme nikdy nevideli dva roky poklesu investícií za sebou,“ dodal.

Investície budú podľa IEA v dôsledku nižších cien ropy obmedzovať predovšetkým ťažiari s vyššími nákladmi, napríklad firmy produkujúce ropu z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. Tento pokles ťažby by však mohol byť kompenzovaný rastom dodávok z Iraku a z Iránu. Birol upozornil, že podiel Blízkeho východu na celosvetových dodávkach ropy by sa tak mohol zvýšiť zo súčasných približne dvoch tretín.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #IEA