Ropa a plyn z bridlíc vytvorili v USA státisíce pracovných miest

Rozmach ťažby ropy a plynu z bridlicových ložísk v Spojených štátoch vytvoril v rokoch 2005 až 2012 približne 725 000 nových pracovných miest.

07.11.2015 19:10
debata (147)

Zmiernil tak negatívne dôsledky finančnej krízy. Vyplýva to zo štúdie amerického Národného úradu ekonomického výskumu (NBER).

Štúdia by podľa agentúry Reuters mohla ovplyvniť diskusiu ohľadom takzvaného frakovania, teda hydraulického štiepenia používaného na ťažbu z bridlicových ložísk.

Pri frakovaní sa do hlbokých hornín vháňa pod tlakom voda s pieskom a chemikáliami, čo horninu rozbíja a z trhlín potom prúdi potrubím naspäť ropa či plyn. Technológia má veľa odporcov, ktorí poukazujú najmä na ekologické a zdravotné riziká takejto ťažby.

„Zástancovia a odporcovia frakovania v debatách porovnávajú jeho ekonomický prínos s dopadmi na zdravie a životné prostredie,“ uviedla univerzita Dartmouth College, ktorej profesori sa na štúdii podielali.

Rozmach ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch výrazne prispel ku globálnemu previsu ponuky ropy nad dopytom, ktorý tlačí nadol ceny suroviny. Tie sa teraz kvôli vysokým dodávkam na trh nachádzajú pod 50 dolármi za barel, zatiaľ čo v polovici minulého roka sa pohybovali okolo 115 dolárov za barel.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #plyn #bridlicový plyn