Preverenie licencie operátora 4ka bude zrejme formalita

Zákazníci nového mobilného operátora 4ka zrejme nemusia mať obavy, že sa budú musieť vracať k niektorému z troch tradičných operátorov. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) síce oznámil, že opätovne preverí udelenie licencie pre spoločnosť Swan a urobí tak na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, no nateraz povolenie pre štvrtého mobilného operátora 4ku platí a svoje služby môže poskytovať aj naďalej.

06.11.2015 14:30
debata (8)

„Predmetom opätovného preskúmania bude, či operátor začal používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do 6 mesiacov od právoplatnosti povolenia,“ uvádza vo svojom stanovisku úrad. Ak by teda malo dôjsť k odobratiu licencie, musel by RÚ preukázateľne dokázať, že Swan nezačal v stanovenej lehote používať frekvencie na povolený účel.

Úrad zároveň uviedol, že danú skutočnosť nie je možné overiť prostredníctvom verejne dostupných informácií na internete a v médiách. Preto úrad už v minulosti vykonal kontroly, na základe ktorých licenciu spoločnosti uložil. „Kontrolami bolo preukázané, že spol. SWAN začala používať pridelené frekvencie na povolený účel v stanovenej lehote a poskytovala aj elektronické komunikačné služby,“ dodal regulačný úrad.

O licenciu sa nebojí ani samotný Swan, ktorý 4ku prevádzkuje spolu so Slovenskou poštou. „My máme všetky kontroly v poriadku. Vykonal ich u nás samotný úrad. Principiálne nie je dôvod našu frekvenciu odobrať,“ povedal Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ spoločnosti Swan. Firma po udelení licencie spustila svoju 4G sieť na území Trnavy.

O udelenie licencie novému operátorovi sa začala zaujímať spoločnosť Orange a Krajská prokuratúra v Bratislave. Najvyšší súd akceptoval argumenty prokuratúry a svojím rozhodnutím spochybnil splnenie povinnosti začať používať pridelené frekvencie do 6 mesiacov. Zároveň regulačnému úradu prikázal, aby splnenie tejto povinnosti znovu preskúmal a podľa výsledkov rozhodol.

Swan spolu so Slovenskou poštou vytvoril na Slovensku štvrtého mobilného operátora s názvom 4ka. Na miestach, kde 4ka nemá vlastný signál, využíva národný roaming, na ktorom sa dohodol so spoločnosťou Telekom. Nový operátor láka zákazníkov najmä na prehľadnú ponuku a nízke ceny. Za mesiac fungovania začalo využívať jeho služby niekoľko desiatok tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #licencie #4ka