Živnostníci si majú odvody skontrolovať sami

Živnostníci s odloženým daňovým priznaním za rok 2014 by si mali skontrolovať sumu poistného, ktorú platia do Sociálnej poisťovne. Za obdobie od 1. októbra tohto roka totiž musia začať platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie podľa čiastkového základu dane za minulý rok.

05.11.2015 14:00
sociálna poisťovňa, úrad Foto: ,
Živnostníci budú platiť za obdobie od 1. októbra tohto roka poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie podľa čiastkového základu dane za minulý rok.
debata (5)

O novej výške odvodov informovala Sociálna poisťovňa prostredníctvom listu. V ňom sa píše, že samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) si musia vypočítať novú výšku poistného na sociálne poistenie, ktoré budú platiť za obdobie od 1. júla tohto roka do 30. júna budúceho roka. Novú sumu poistného si pritom určia na základe dane za minulý rok.

Výška minimálneho mesačného vymeriavacieho základu na platenie poistného na rok 2015 je pre SZČO 412 eur, čomu zodpovedajú minimálne odvody vo výške 136,57 eura.

Odvody do poisťovne musia SZČO s odloženými daňami zaplatiť prvýkrát najneskôr do 9. novembra tohto roka. Povinnosť sa týka SZČO, ktorých hrubý príjem presiahol 4 944 eur, a preto sú po 1. októbri naďalej povinne dôchodkovo a nemocensky poistené.

Naopak, SZČO, ktorých hrubý príjem v minulom roku nepresiahol 4 944 eur, nie sú povinné platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie. Táto povinnosť im totiž k 1. októbru tohto roka zanikla. Poistné na sociálne poistenie tak naposledy zaplatili do 8. októbra tohto roka.

Výška minimálneho mesačného vymeriavacieho základu na platenie poistného na rok 2015 je pre SZČO 412 eur, čomu zodpovedajú minimálne odvody vo výške 136,57 eura. Najvyšší možný vymeriavací základ v tomto roku dosahuje 4 120 eur, z čoho poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie tvorí 1 335,78 eura. Od začiatku januára budúceho roka minimálne sociálne odvody pre SZČO stúpnu o 5,63 eura na 142,20 eura mesačne a maximálne sociálne odvody pôjdu nahor na 1 422,13 eura.

Vymeriavací základ SZČO na platenie poistného na sociálne poistenie sa určuje podľa pravidiel, ktoré ešte v roku 2012 zaviedla vláda Roberta Fica. K základu dane sa spätne pripočítajú povinne platené odvody na sociálne a zdravotné poistenie, ktoré si SZČO zahrnula do výdavkov.

Výsledný súčet sa pritom nedelí počtom mesiacov podnikania v minulom roku, ale dvanástimi, teda počtom mesiacov v roku. Koeficient, ktorým sa delí základ dane, sa pre tento rok znižuje na 1,486 z vlaňaj­ších 1,6.

Od začiatku tohto roka zanikla živnostníkom pri platení sociálnych odvodov tiež prihlasovacia a odhlasovacia povinnosť, ktorú podnikateľom oznamuje Sociálna poisťovňa. Poisťovňa takisto podnikateľovi oznámi sumu vymeriavacieho základu a výšku poistného, ktoré má SZČO začať platiť. Pri platení je tiež potrebné uviesť dátum splatnosti poistného a údaje potrebné na platenie poistného.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #živnostníci #sociálne odvody