Moody's znížila rating Volkswagenu

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti automobilky Volkswagen zo známky A2 na A3.

05.11.2015 07:00
debata (1)

Prinútil ju k tomu prehlbujúci sa škandál týkajúci sa nepravdivého vykazovania výsledkov merania emisií vozidiel nemeckého výrobcu. Moody's vo vyhlásení upozornila na „rastúce riziká“ pre povesť Volkswagenu a jeho budúce hospodárenie a varovala, že by mohla rating znížiť ešte viac.

Volkswagen v utorok oznámil, že zistil vo svojich vozidlách nezrovnalosti v údajoch o emisiách oxidu uhličitého (CO2). Problém by sa mohol týkať zhruba 800 000 áut. Automobilka sa pritom už v septembri v reakcii na obvinenia americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) priznala, že do približne 11 miliónov áut po celom svete inštalovala softvér umožňujúci skrývať pri testovaní emisií vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka.

„Tieto nové tvrdenia predstavujú ďalšie ťažké úlohy pre finančnú flexibilitu Volkswagenu a jeho konkurenčné postavenie. Prehlbujú tiež obavy, ktoré má Moody's ohľadom vnútornej kontroly a riadenia vo Volkswagene, čo ďalej oslabuje ratingový profil firmy,“ uviedla analytička Moody's Yasmina Serghiniová, ktorú citoval ekonomický denník Financial Times.

Najväčší škandál v 78-ročnej histórii Volkswagene prechodne zrazil trhovú hodnotu podniku asi o tretinu, čo je približne 24 miliárd eur. Donútil k odchodu generálneho riaditeľa spoločnosti a viedol k vyšetrovaniu po celom svete.

Akcie automobilky na frankfurtskej burze v stredu stratili takmer desať percent, čo znížilo trhovú hodnotu firmy o ďalšie viac ako tri miliardy eur.

Celkovo však automobilka z finančného hľadiska je na tom naďalej dobre, tvrdí Moody's. Jej ratingovému hodnoteniu naďalej prospieva diverzifikácia, a to ako geografická, tak aj na úrovni značiek, obozretné finančné opatrenia a tiež schopnosť vytvárať v dostatočnom objeme voľný cash flow. To je hotovosť, ktorá firme zostane na prevádzkovej úrovni po úhrade všetkých výdavkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Volkswagen #Moody's #emisie