Vratky za plyn budú súčasťou rozpočtu

Štát začiatkom budúceho roka vráti slovenským domácnostiam za ich spotrebovaný zemný plyn v tomto roku celkovo 48 miliónov eur.

04.11.2015 13:35
debata (19)

Vrátenie peňazí slovenským domácnostiam za spotrebovaný zemný plyn by sa malo dostať aj do návrhu zákona o rozpočte verejnej správy. Poslanci parlamentného finančného výboru na svojom utorňajšom zasadnutí už aj schválili pozmeňujúci návrh, ktorým sa do návrhu zákona o rozpočte verejnej správy zavádzajú vratky za plyn. Aj keď sa predpokladalo, že sa slovenským domácnostiam vráti za spotrebovaný plyn celkovo 47 miliónov eur vrátane dane z pridanej hodnoty, poslanci výboru schválili sumu až 48 miliónov eur.

Opozičný poslanec za Most-Híd Ivan Švejna, ktorý je taktiež členom finančného výboru, považuje plynové vratky iba za predvolebný sľub. "Ja to považujem za volebný ťah, kde namiesto volebného guláša sa budú posielať peniaze v hotovosti,“ konštatoval na margo tohto vládneho opatrenia Švejna. V prepočte na jedného voliča tak podľa neho vláda vyčlenila zhruba 35 eur.

Domácnosti by mali začiatkom budúceho roka dostať od štátu poštovú poukážku s ich vratkou za spotrebovaný plyn v tomto roku. Plynové vratky dostanú domácnosti s odbernými tarifami D1 až D3 vo výške 6 % z ich spotreby. Nebudú sa teda týkať odberateľov v najvyššom tarife D4, medzi ktorých patria napríklad aj „vykurovači bazénov“. Domácnosti s tarifou D1, teda tí, ktorí využívajú plyn iba na varenie, dostanú od štátu paušálnu vratku na úrovni 10 eur. V ďalších dvoch tarifách s väčším odberom, teda D2 a D3, budú mať vratku v závislosti od ročnej spotreby plynu a tá môže podľa vyjadrení premiéra Roberta Fica dosiahnuť od 14 eur do 165 eur.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn