Ficov rozpočet musí nová vláda zmeniť, tvrdí Švejna

Rozpočet na budúci rok, ktorý pripravila vláda Roberta Fica, bude musieť nová vláda zmeniť, tvrdí poslanec za Most-Híd Ivan Švejna.

04.11.2015 13:13
debata (38)

Vláda Roberta Fica vytvorila počas svojej druhej vlády v hospodárstve tri veľké ilúzie, tvrdí Švejna. Prvou je ilúzia o skvelej konsolidácii verejných financií, druhou o riešení problému nezamestnanosti a treťou ilúzia lepšieho výberu daní.

V prípade konsolidácie je pritom podľa neho zrejmé, že druhá Ficova vláda dokázala za štyri roky znížiť deficit menej ako vláda Ivety Radičovej za jediný rok 2011. „To sa nemôže v žiadnom prípade považovať za skvelú konsolidáciu,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Švejna s tým, že základným cieľom vlády má byť vyrovnaný rozpočet.

Ilúziou označil aj vyhlásenia o zásadnom riešení problému nezamestnanosti na Slovensku. „Napriek tomu, že sa vydali stovky miliónov eur, či už na daňových úľavách, dotáciách, či znižovanie odvodov, stále sme v únii v nezamestnanosti na 22. mieste,“ tvrdí. Nezamestnanosť sa síce podľa Švejnu znižuje, ale deje sa tak v celej Európskej únii a Slovensko sa v medzinárodnom porovnaní nijako nezlepšuje. „Znižuje sa za strašne vysoké náklady, ale v skutočnosti sme v tom rebríčku nepokročili,“ do­dal.

Podobne súčasná vláda podľa Švejnu vytvára ilúziu aj v súvislosti s lepším výberom daní. Ten totiž vyplýva aj zo samotného rastu hospodárstva, a tak je miera zlepšenia efektivity výberu daní otázna, navyše ak bol podľa neho efektívny výber dane z pridanej hodnoty vyšší ako v súčasnosti dokonca aj za prvej Ficovej vlády.

Samotný rozpočet na budúci rok, ktorý v stredu odporučil gestorský finančný parlamentný výbor poslancom schváliť, označil Švejna za rozpočet pre ďalšiu vládu, ktorá ho však bude musieť aj tak zmeniť. Opozičné strany majú totiž inak nastavené priority a vládny Smer do rozpočtu nezakomponoval svoj avizovaný tretí sociálny balíček. Prioritou Mostu-Híd by podľa Švejnu bolo v oblasti verejných financií napríklad zmeniť valorizáciu dôchodkov a znížiť odvody dôchodcov z dohôd.

Finančný výbor pritom návrh rozpočtu schválil s dvoma pozmeňujúcimi návrhmi. Jedným sa okruh zamestnancov verejnej správy, ktorým sa majú od januára mzdy zvyšovať o 4 %, rozširuje aj o profesionálnych vojakov, druhým sa do rozpočtu zavádzajú 48-miliónové výdavky za vratky za plyn.

„Ja to považujem za volebný ťah, kde namiesto volebného guláša sa budú posielať peniaze v hotovosti,“ konštatoval na margo tohto vládneho opatrenia Švejna. V prepočte na jedného voliča tak podľa neho vláda vyčlenila zhruba 35 eur.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Most-Híd #Ivan Švejna