Greenpeace chcela kúpiť v Nemecku bane, vyhodili ju z tendra

Medzinárodná ekologická organizácia Greenpeace bola vylúčená z výberového konania na kúpu hnedouhoľných povrchových baní vo východnom Nemecku.

02.11.2015 13:57
debata (3)

Hnutia to oznámilo v pondelok v tlačovej správe. Bane predáva švédska štátna spoločnosť Vattenfall, záujem už v minulosti prejavili aj české firmy ČEZ a EPH. Ekológovia si od možného víťazstva v tendri sľubovali, že ťažba nebude pokračovať. Teraz sa obrátili otvoreným listom na švédsku vládu, aby do predaja zasiahla.

„Nemôžem povedať, že by ma rozhodnutie ukončiť účasť Greenpeace v tendri prekvapilo. Úprimne si myslím, že by Vattenfall radšej daroval svoje bane a elektrárne krížencovi čerta a Medúzy, než aby pripustil, že ich Greenpeace zavrie. Avšak, s týmto výsledkom sa nezmierime,“ uviedol Jan Rovenský z českej pobočky Greenpeace.

Oficiálnym vysvetlením od spoločnosti Citigroup, ktorá tender sprostredkováva, bolo údajne to, že Greenpeace nekoná ako dražiteľ ani ako prostredník alebo poradca dražiteľa. Už skôr boli zástupcovia Greenpeace informovaní o tom, že bane budú predané tomu, kto urobí najvyššiu finančnú ponuku. Hnutie tak vraj požiadavku na maximalizáciu ziskov nespĺňalo.

Ekologickí aktivisti opakovane oslovili švédsku vládu, aby do tendra zasiahla. „Je povinnosťou švédskej vlády, aby naplnila svoje vyhlásenie, že uhlie musí zostať v krajine. Vláda nesmie za žiadnych okolností povoliť predaj v prípade, že kupec nesplní prísne pravidlá týkajúce sa ochrany životného prostredia,“ uviedla vo vyhlásení Annika Johansonová zo švédskej pobočky Greenpeace.

Koncern Vattenfall patrí švédskemu štátu a už dlhší čas chce opustiť ťažbu hnedého uhlia v historickej oblasti Lužice. Vattenfall teraz v spolkových krajinách Sasko a Brandenbursko prevádzkuje päť uhoľných baní a tri elektrárne. Dohromady tak dáva prácu 8000 ľuďom a obstaráva desať percent výroby elektriny v Nemecku.

Výroba elektrickej energie z hnedého uhlia je považovaná za dosluhujúcu technológiu. Na druhej strane ale bude pravdepodobne ešte desaťročia potrebná na zaistenie energetickej bezpečnosti. Podľa českej pobočky Greenpeace by prípadný predaj baní spoločnostiam ČEZ alebo EPH pravdepodobne znamenal rozšírenie dvoch existujúcich (Welzow-Süd a Nochten) a sprevádzkovanie troch nových povrchových baní, čo by znamenalo zánik ôsmich obcí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #EPH