Merkelová dohodla biznis Airbusu a Číny

Európsky výrobca lietadiel Airbus oznámil počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej expanziu priamo v Číne.

02.11.2015 07:00
debata (3)

Kancelárka s miestnou vládou podporila dohodu o dodaní 130 lietadiel v hodnote okolo 17 miliárd dolárov (15,55 miliardy eur). Následne prišlo k uzavretiu ďalšieho obchodu na odber 100 helikoptér za 1 miliardu eur. Súčasťou dohody je i to, že letecká spoločnosť postaví v Číne výrobnú linku na ľahké vrtuľníky typu H135.

Okrem nových objednávok za rozšírením výroby stoja aj optimistické výhľady pre leteckú dopravu a dobré hospodárske výsledky spoločnosti. Nemecko-francúzsky Airbus plánuje do júna 2018 pokoriť métu 60 vyrobených lietadiel za mesiac. V súčasnosti dokážu závody najväčšieho európskeho výrobcu leteckej techniky produkovať "len“ 42 lietadiel za mesiac. Zvýšená produkcia sa týka najmä lietadiel určených pre stredne dlhé trasy typu A320, vďaka čomu sa rozšíri výroba v nemeckom závode v meste Hamburg.

Prevádzkový zisk Airbusu v treťom štvrťroku 2015 stúpol bez zahrnutia mimoriadnych položiek o 12 percent na 921 miliónov eur. Za dobrými hospodárskymi výsledkami stoja rastúce tržby, ktoré v treťom kvartáli 2015 stúpli o 6 percent a dosiahli viac ako 14 miliárd eur.

To, že leteckej doprave sa darí, cítia aj Slováci. Ešte koncom roka 2015 sa dali získať akciové trojdňové letecké pobyty v Ríme za 195 eur na osobu. Aktuálne sú tie isté zájazdy predávané v top akciách za 99 eur a dôvodom je práve klesajúcou cenou ropy podporená nízka cena leteckého paliva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #Airbus