Meškanie na Mochovciach už nemusí byť veľké

Termín dostavby Mochoviec by sa už nemusel viac predlžovať. Dokončenie atómovej elektrárne mešká štyri roky a opätovné mierne meškanie nedávno naznačilo ministerstvo hospodárstva. Podľa informácií Pravdy síce existujú určité riziká, že by mohlo dôjsť k posunom termínov, no pravdepodobne by nemalo ísť o väčší sklz. Meškanie možno už nebude vôbec.

02.11.2015 00:00
Mochovce, riadiace centrum Foto: ,
Slovenské elektrárne v utorok predstavia nové riadiace centrum na treťom bloku Mochoviec. Na fotografii z roku 2012 je zamestnankyňa elektrární v ešte nedokončenom riadiacom centre.
debata (6)

Už v utorok má dôjsť k oživeniu riadiaceho centra tretieho bloku a po navezení paliva by o rok mohlo odštartovať aj komerčné spustenie prevádzky. Takto boli termíny nastavené naposledy pred rokom, keď Slovenské elektrárne, v ktorých má 66 percent taliansky Enel, dostali súhlas na navýšenie rozpočtu a nové meškania už nemali vznikať.

Tretí blok je aktuálne dostavaný na 90 percent, a tak prechádza do technickej fázy skúšania jednotlivých systémov. Elektrárne sľúbili dokončenie tretieho bloku v novembri 2016 a štvrtého v závere roka 2017. Podľa pôvodných plánov z roku 2008 mala dostavba Mochoviec stáť 2,8 miliardy eur. Vláda, ktorá je 34-percentným akcionárom v Slovenských elektrárňach, koncom minulého roka súhlasila s navýšením rozpočtu na 4,6 miliardy eur. Akcionári musia rozpočtu prispôsobovať zmluvy na mimoriadnych valných zhromaždeniach. Jedno z nich bolo aj včera.

Dostavba tretieho a štvrtého bloku však podľa Úradu jadrového dozoru SR „nepokračuje tempom, ktoré by zaručovalo optimálne spájanie systémov a ich postupné skúšanie“. Nové trojmesačné meškanie v dostavbe tretieho bloku oznámil nedávno aj minister Hudák, podľa ktorého však stále existuje možnosť, že sa pôvodné záväzky podarí dodržať.

V lete sa tiež špekulovalo, že Mochovce by mali mať nového koordinátora dostavby. Záujem prejavila česká spoločnosť so stopercentnou majetkovou účasťou ruského OMZ Škoda. Elektrárne potvrdili snahu posilniť koordináciu projektu, situáciu však napokon vyriešili tak, že tvoria tím špeciálnych expertov. Enel Produzione stále koordinuje samotnú stavbu.

„Slovenské elektrárne boli a sú generálnym koordinátorom dostavby tretieho a štvrtého bloku atómovej elektrárne v Mochovciach. Sústrediac sa plne na projekt, ktorý vstupuje do svojej finálnej fázy, keď sa testujú rôzne technológie pred spustením, Slovenské elektrárne skúmajú rôzne alternatívy a riešenia na posilnenie projektu, využívajúc lokálne expertné schopnosti, čiže regionálnych expertov,“ vyjadrila sa hovorkyňa Jana Burdová.

Taliansky Enel aktuálne svoj podiel predáva. Predaj by sa mal uskutočniť vo dvoch fázach. V prvej etape sa predáva 33 percent akcií. Štát nedávno pripustil možnosť, že v prvej fáze predaja by sa chcel prostredníctvom opcie uchádzať o 17 percent akcií, čím by svoj podiel v elektrárňach zvýšil na 51 percent. Podmienkou však musí byť podľa premiéra Roberta Fica práve dostavba Mochoviec. O predaji vedie momentálne spoločnosť Enel exkluzívne rokovania s Energetickým a průmyslovým holdingom, za ktorým stojí český podnikateľ Daniel Křetínský a slovenská finančná skupina J&T.

Dostavbu jadrovej elektrárne Mochovce riešia aktuálne orgány činné v trestnom konaní. Prokuratúra a polícia spustili vyšetrovanie vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý od decembra 2014 do apríla 2015 vykonal v elektrárňach kontrolu. Aké pochybenia úrad zistil, je však nateraz tajné. Polícia tiež vyšetruje údajný nevýhodný predaj Vodnej elektrárne Gabčíkovo a nízku privatizačnú cenu Slovenských elektrární. Privatizácia elektrární sa spomína aj v kontroverznom spise Gorila.

So stavbou tretieho a štvrtého bloku sa začalo roku 1987. Pre nedostatok finančných prostriedkov bola však výstavba roku 1992 prerušená a znova obnovená až roku 2008. Prvý blok Mochoviec dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý od konca roka 1999.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel