Štvorka sa o svoju licenciu nebojí

Štvrtý mobilný operátor tvrdí, že o svoju licenciu nepríde. Podľa spoločnosti Swan, ktorá je držiteľom licencie, na to nie je žiadny dôvod, pretože splnila všetky podmienky na jej udelenie. Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí zo stredy totiž prikázal Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), aby opätovne preskúmal podmienky udelenia licencie a aby následne konal.

30.10.2015 13:00
4ka, Swan, Slovenská pošta, mobilný operátor Foto: ,
Miroslav Strečanský (vľavo), generálny riaditeľ spoločnosti Swan, nevidí dôvod na odobratie licencie. Spoločnosť podľa neho splnila všetky podmienky. Štvorku prevádzkuje Swan spolu so Slovenskou poštou, ktorej generálnym riaditeľom je Tomáš Drucker (vpravo).
debata (1)

„My máme všetky kontroly v poriadku. Vykonal ich u nás samotný úrad. Principiálne nie je dôvod našu frekvenciu odobrať,“ povedal vo štvrtok na tlačovom brífingu Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ spoločnosti Swan.

Podľa rozhodnutia súdu bude musieť RÚ preskúmať podmienky udelenia licencie. Ak zistí, že niektorá z podmienok splnená nebola, jednou z možností môže byť odobratie licencie štvrtému operátorovi.

„Úrad už nemá veľa zákonných možností, ako postupovať. Buď nájde iný argument, prečo Swanu licenciu neodobrať, alebo ju odoberie,“ uviedol Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing.

„Súd uložil regulátorovi povinnosť, aby znova preskúmal tieto skutočnosti a vykonal znova kontroly. Z tohto pohľadu sme úplne pokojní. Nevieme si predstaviť, že mohlo dôjsť k nejakému zvratu v tejto situácii a že by kontroly mohli viesť k nejakému inému výsledku, ako je ten, k akému prišli,“ tvrdí Strečanský.

Podľa jeho slov boli kontroly mimoriadne dôkladné a kontrolóri prešli všetky zariadenia až na úroveň komponentov. Strečanský vidí za celou žalobou, ktorá skončila na Najvyššom súde, snahu konkurencie. Zároveň dodáva, že Swan žiadal Najvyšší súd o nahliadnutie do spisu. Súd mu počas tohto pondelka oznámil, že so spisom sa môže oboznámiť v termíne od 9. do 13. novembra. Následne v stredu súd vydal rozhodnutie. V rovnakom termíne umožnil Najvyšší súd nahliadnuť do spisu aj RÚ, ktorý sa s rozhodnutím oboznámi po jeho doručení a následne bude konať v súlade so zákonom.

Spornou podmienkou je fakt, či Swan začal sieť využívať v lehote pol roka od pridelenia licencie. Spoločnosť síce sieť spustila, no je otázne, či ju zákazníci mohli aj reálne využívať.

„Je preukázateľné, že my sme vtedy v tej dobe tie služby poskytovali, nehovoriac o skutočnostiach, či sme teda tú technológiu tam mali, alebo nemali. To, že sme ju mali, je neoddiskutovateľný stav. Vedelo by to preukázať možno sto občanov Slovenskej republiky a možno 50 občanov Číny,“ dodáva Strečanský.

Zástupcovia Swanu na štvrtkovom tlačovom brífingu argumentovali notárskou zápisnicou od jedného zo zamestnancov konkurenčného operátora, podľa ktorej mu v bratislavskej pobočke Swanu nebolo umožnené získať služby operátora. Následne však podľa spoločnosti ten istý človek v tej istý deň uzatvoril zmluvu o poskytovaní služieb v trnavskej pobočke, kde v tom čase Swan svoje služby poskytoval.

Swan spolu so Slovenskou poštou vstúpil na slovenský trh ako štvrtý mobilný operátor pod názvom Štvorka. Samotný vstup na trh trval niekoľko mesiacov. Po udelení licencie spoločnosť spustila svoju 4G sieť na území Trnavy. Na to, aby nový operátor mohol využívať aj siete ostatných operátorov formou národného roamingu, potreboval pokryť vlastnou sieťou 20 percent slovenskej populácie. Orange národný roaming odmietol a Swan sa nakoniec dohodol so Slovak Telekomom. N

ový operátor chce koncom týždňa pokoriť hranicu 40–tisíc zákazníkov. Od budúceho týždňa Swan plánuje spustiť predaj prostredníctvom internetu. Internetový balíček v 4G sieti využíva viac ako 10–tisíc zákazníkov. Štvorka na trhu mobilných operátorov získava zákazníkov najmä na nízke ceny, jednoduchú ponuku a širokú škálu predajných miest, ktoré zabezpečuje Slovenská pošta vo svojich pobočkách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Swan #4ka #mobilní