Nový operátor SWAN sa neobáva odobratia licencie

Telekomunikačný operátor SWAN sa neobáva, že by mu Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb spätne odobral licenciu na používanie pridelenej frekvencie.

29.10.2015 18:23
debata (2)

O svojom stanovisku informovali zástupcovia spoločnosti na štvrtkovom brífingu.

Regulačný úrad má v súčasnosti povinnosť preskúmať správnosť pridelenia licencie operátorovi na používanie frekvencie na Slovensku a na základe jej preskúmania má vo veci rozhodnúť. Povinnosť mu ukladá stredajšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodol v prospech Krajskej prokuratúry v Bratislave. Krajská prokuratúra podala žalobu na nového operátora, lebo sa domnieva, že operátor neprešiel dôslednou kontrolou zo strany regulačného úradu. Rozhodnutím Najvyššieho súdu SR zástupcovia spoločnosti SWAN stále nedisponujú.

Podľa spoločnosti SWAN sa prokuratúra odvoláva len na informácie dostupné na internete a v médiách. SWAN ostáva pokojný, keďže nepredpokladá, že by výsledky z opätovnej kontroly priniesli nové informácie ako tie, ktoré priniesla pôvodná kontrola regulačným úradom. SWAN konštatoval, že je schopný preukázať, že v období šesť mesiacov po pridelení frekvencie, poskytoval svoje služby verejnosti.

Podľa zákona o elektronických komunikáciách môže regulačný úrad odobrať povolenú frekvenciu operátorovi, pokiaľ ju operátor nevyužíval na povolený účel alebo na určenom území viac ako šesť mesiacov. Podľa informácií zástupcov spoločnosti SWAN, regulačný úrad dôsledne skontroloval operátora v období šesť mesiacov po získaní licencie, ktorú získal v roku 2014. Zákon tiež prikazuje povinnosť operátorovi využívať pridelenú frekvenciu na poskytovanie služieb verejnosti.

Mobilný operátor 4ka, ktorý vychádza zo spolupráce firmy SWAN a Slovenskej pošty, plánuje do konca tohto týždňa presiahnuť hranicu 40 tisíc zákazníkov. Takmer 50 % zákazníkov nového mobilného operátora si podľa zverejnených informácií prenieslo svoje číslo od spoločnosti O2, 25,71 % zákazníkov zo spoločnosti Orange a 24,35 % zákazníkov pochádza od operátora Slovak Telekom.

SWAN je súčasťou holdingu DanubiaTel, a. s. do portfólia ktorého patrí aj dátové centrum, softwarehouse a národný správca domén. Celkovo plánuje SWAN do projektu mobilného operátora investovať 100 mil. eur. Slovenská pošta vznikla 1. januára 1993 a 1. októbra 2004 sa pretransformovala na akciovú spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Swan #telekomunikácie