V Čadci zbúrajú starý most a postavia nový

Slovenská správa ciest (SSC) plánuje dať zdemolovať starý nevyhovujúci most a vybudovať úplne nový na ceste I. triedy 11 v Čadci.

29.10.2015 15:11
most, Čadca Foto: ,
Most v Čadci je v havarijnom stave.
debata

Náklady na uskutočnenie prác v dĺžke sedemnásť mesiacov predpokladá vo výške predbežne 9,66 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (11,59 mil. eur vrátane dane). Cestári už vyhlásili verejnú súťaž na výber zhotoviteľa a na financovanie investície chcú využiť peniaze Európskej únie a štátneho rozpočtu z nového Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

Pre zbúranie polstoročného horelického mosta, ktorý je v havarijnom stave, a výstavbu nového budú musieť motoristi využívať obchádzky. V prípade uzavretia tunela Horelica slúži most ako náhradná trasa. Uchádzači môžu predkladať ponuky do 8. decembra. Jednou z podmienok účasti je predloženie zoznamu stavebných prác pri výstavbe a rekonštrukcii mostov na cestách I. triedy, rýchlostných cestách a diaľniciach, uskutočnených v rokoch 2010 až 2014, v objeme minimálne 10 mil. eur bez dane.

Odstránenie havarijného stavu mosta na ceste I. triedy 61 v Trenčíne – Opatovej bude stáť takmer 1 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (1,2 mil. eur s daňou). Práce sú plánované na jedenásť mesiacov. Slovenská správa ciest vybrala za zhotoviteľa spoločnosť Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s. r. o. Bratislava spomedzi ponúk troch uchádzačov. Použila pritom priame rokovacie konanie z dôvodu mimoriadnej udalosti. Predpokladaná cena opravy mosta bola vyše 1 mil. eur bez dane.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje cesty I. triedy a vykonáva pre ne investičnú činnosť. Generálne riaditeľstvo SSC je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky majú zastúpenie v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. IVSC Bratislava má na starosti cesty I. triedy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, IVSC Žilina v Žilinskom a Trenčianskom kraji, IVSC Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji a IVSC Košice v Košickom a Prešovskom kraji.

debata chyba
Viac na túto tému: #cesty #Čadca #SSC