Rast ekonomiky USA sa prudko spomalil na 1,5 percenta

Hospodársky rast v Spojených štátoch v treťom štvrťroku prudko spomalil na 1,5 percenta z 3,9 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

29.10.2015 14:33
debata (106)

Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obchodu. Tempo rastu najväčšej ekonomiky sveta tak mierne zaostalo za očakávaniami analytikov, ktorí ho odhadovali na 1,6 percenta.

Za spomalením hospodárskej expanzie bola najmä znížená tvorba zásob. Spotrebiteľské výdavky však pokračovali v solídnom raste, čo by podľa agentúry Reuters mohlo prinútiť americkú centrálnu banku (Fed) k zvýšeniu úrokových sadzieb na decembrovom zasadnutí.

Analytici predpokladajú, že výrazné spomalenie hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku bude len prechodné. V celom tomto roku sa očakáva rast okolo 2,3 percenta, teda blízko vlaňajších 2,4 percenta, napísala agentúra AP.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré v Spojených štátoch zabezpečujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity, stúpli v treťom štvrťroku o 3,2 percenta. Ich rast sa tak iba mierne spomalil z 3,6 percenta v druhom kvartáli.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP