Súd spochybnil licenciu pre štvrtého operátora

Platnosť licencie, vďaka ktorej len nedávno predstavil svoju ponuku štvrtý mobilný operátor 4ka, je ohrozená. Opätovne sa ňou bude musieť zaoberať Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), ktorému to v stredu svojím rozhodnutím prikázal Najvyšší súd. Súd akceptoval argumenty prokuratúry.

29.10.2015 13:00
mobilný operátor, Swan Foto: ,
O licencii pre štvrtého mobilného operátora bude zrejme regulátor musieť rozhodnúť znova.
debata (6)

Úrad na základe verdiktu súdu má opäť preskúmať podmienky udelenia licencie a rozhodnúť, čo ďalej. Existuje totiž podozrenie, že spoločnosť Swan nesplnila všetky podmienky na udelenie licencie na poskytovanie mobilných 4G služieb.

Úrad buď nájde iný argument, prečo Swanu licenciu neodobrať, alebo ju odoberie.
Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing

Štvrtému mobilnému operátorovi teoreticky hrozí, že o licenciu môže prísť. „Úrad už nemá veľa zákonných možností, ako postupovať. Buď nájde iný argument, prečo Swanu licenciu neodobrať, alebo ju odoberie,“ hovorí Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing. Hrozí teda zastavenie poskytovania služieb operátora, ktorý by sa v takom prípade možno mohol súdiť so štátom o odškodnenie.

Swan sa k rozhodnutiu súdu nateraz odmietol vyjadriť. „Rozhodnutie Najvyššieho súdu budeme komentovať až po jeho doručení,“ hovorí Zuzana Hánová, vedúca oddelenia marketingu spoločnosti Swan.

Swan spolu so Slovenskou poštou spustil začiatkom októbra služby štvrtého mobilného operátora. Spoločnosť získala licenciu koncom roka 2013. Zákonnou podmienkou bolo, aby operátor do pol roka od získania licencie začal sieť využívať. Swan sieť spustil, ale je otázne, či ju reálne mohli využívať zákazníci.

„Môj právny názor je taký, že zásah proti nečinnosti úradu bol odôvodený tým, že nevyžadovanie začatia poskytovania služieb v zákonom stanovenej lehote by umožňovalo každému, kto získa danú frekvenciu, donekonečna to blokovať. To je v priamom rozpore s európskym princípom efektívneho využívania frekvenčného spektra,“ dodáva Leontiev.

O udelenie licencie novému operátorovi sa začala zaujímať aj spoločnosť Orange. Následne sa ním zaoberala aj Krajská prokuratúra v Bratislave. Podľa jej rozhodnutia operátor v lehote pol roka od udelenia licencie musí reálne začať poskytovať služby pre svojich zákazníkov.

„O tom, že Najvyšší súd SR rozhodol v tejto veci, sa RÚ dozvedel len dnes od novinárov a nepozná obsah uznesenia súdu. RÚ nepovažuje spôsob komunikácie Najvyššieho súdu SR za korektný, lebo o rozhodnutí sa účastníci konania dozvedajú len od novinárov. RÚ (a ostatné korektne komunikujúce inštitúcie) najskôr doručí svoje rozhodnutie účastníkom konania a až potom o rozhodnutí informuje médiá,“ povedal v stredu hovorca úradu Roman Vavro. Zároveň dodáva, že po doručení sa úrad oboznámi s obsahom rozhodnutia a bude konať v súlade so zákonom.

Spustenie služieb štvrtého mobilného operátora nebolo jednoduché. Po udelení licencie spustil svoju 4G sieť v októbri roku 2014 na území Trnavy. Nový operátor potreboval využívať aj siete ostatných už existujúcich operátorov formou národného roamingu.

Na jeho sprístupnenie však potreboval pokryť svojou vlastnou sieťou 20 percent slovenskej populácie. Túto podmienku sa spoločnosti Swan podarilo splniť v decembri 2014. Národný roaming Swanu neumožnil Orange a napokon sa Swan dohodol so spoločnosťou Slovak Telekom.

Štvrtý mobilný operátor prišiel s cenou 4 centy za minútu volania, SMS či jeden prenesený MB dát cez internet. Výhodou 4ky je distribučná sieť SIM-kariet, ktoré je možné získať v každej pobočke pošty. Po necelých dvoch týždňoch od spustenia služieb Swan predal viac ako 25-tisíc SIM-kariet.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Swan #licencia #4ka