Štát sa elektrární do budúcnosti stále nevzdáva

Premiér Robert Fico sa stále pohráva s myšlienkou získať späť časť podielu v Slovenských elektrárňach, ktorého väčšinovým vlastníkom je talianska spoločnosť Enel.

28.10.2015 14:00
debata (2)

Štát by sa však o elektrárne uchádzal len v prípade dostavby 3. a 4. bloku atómovej elektrárne v Mochovciach. Fico uviedol, že dokončenie týchto prác ostáva pre Slovensko naďalej prioritou.

„Akonáhle by sa 3. a 4. blok dostaval, za čo plne zodpovedá talianska spoločnosť Enel, máme záujem uvažovať o 17 percentách, čím by sa podiel štátu navýšil na 51 percent,“ povedal Fico. Znamená to, že premiér zvažuje navýšenie podielu v elektrárňach až po roku 2017. Na budúci rok totiž má byť dostavaný tretí blok Mochoviec, o rok neskôr štvrtý.

Pôvodne Fico hovoril o možnosti vstúpiť do elektrární aj skôr. Zvažovalo sa, že na kúpu čiastočného podielu sa použije 900 miliónov eur, ktoré vláda tento rok získala za predaj menšinového podielu v Slovak Telekome. Denník Pravda však v týchto dňoch už informoval, že padlo rozhodnutie, že peniaze za Telekom sa použijú na zníženie štátneho dlhu. Iný zdroj financovanie prípadnej kúpy elektrární štát teraz nemá, keďže na úkor deficitu a dlhu by kúpa pošramotila celé verejné financie.

Štát v Slovenských elektrárňach vlastní 34 percent akcií. Zvyšný 66-percentný podiel patrí talianskemu Enelu, ktorý spoločnosť získala za vlády Mikuláša Dzurindu. O privatizácii elektrární sa píše aj v kontroverznom spise Gorila. Enel v súčasnosti svoje akcie predáva, čím sa chce zbaviť finančných ťažkostí.

O 66 percent akcií spoločnosti Enel prejavili záujem viacerí kupci. V prípade predaja talianskeho podielu sa spomínala energetická spoločnosť ČEZ, ale aj ruský Rosatom. Z boja o 66-percentný podiel nedávno odstúpila bratislavská rafinéria Slovnaft, ktorú ovláda maďarská skupina MOL. Enel momentálne vedie exkluzívne rokovania o predaji s Energetickým a průmyslovým holdingom, za ktorým stojí český podnikateľ Daniel Křetínský a slovenská finančná skupina J&T.

Dlhy elektrární sa zvyšujú aj tým, že dostavba Mochoviec mešká a tiež sa polemizuje o ziskovosti projektu pri súčasných nízkych cenách elektriny na trhu. „Výstavba nepokračuje tempom, ktoré by zaručovalo optimálne spájanie systémov a ich postupné skúšanie. Ťažko povedať, či sa na tom prejavuje neskúsenosť vlastníka s výstavbou takéhoto jadrového zariadenia, alebo či ho brzdia finančné faktory. Myslím si, že dostavbu môže spomaliť aj výmena vlastníka,“ povedala Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR.

Predaj 66-percentného podielu sa má uskutočniť vo dvoch fázach, ktorý by mal byť v prvej etape vo výške 33 percent. Kto sa stane budúcim vlastníkom týchto akcií, však nateraz nie je známe.

Premiér tvrdí, že Slovensko má záujem sa uchádzať o časť akcií talianskeho Enelu. Zároveň zdôraznil, že štát tak bude konať len v prípade, že sa dokončia dva nové reaktory v Mochovciach. „Ak dôjde k dohode medzi Enelom a niekým v predaji prvého balíka 33 percent, budeme chcieť mať opciu na 17 percent po dokončení 3. a 4. bloku,“ vyjadril sa Fico.

Dostavbu Mochoviec momentálne riešia orgány činné v trestnom konaní. Vyšetrovanie spustila prokuratúra a polícia vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý vykonal v Slovenských elektrárňach kontrolu od decembra 2014 do apríla 2015. Čo presne úrad zistil, je nateraz tajné. Výstavba sa však dokončuje na úkor dividend pre akcionárov, teda aj slovenských daňovníkov. Jej dokončenie sa už teraz predražilo na 4,6 miliardy eur, pričom v prvotnom rozpočte v roku 2008 sa počítalo so sumou 2,8 miliardy eur.

V tom, aby štát posilnil svoje postavenie v Slovenských elektrárňach, sa zhodujú aj energetici. „Štát má byť zásadne prítomný v riadení podniku, ktorého produkt je predmetom dennodennej potreby občana a podnikateľa. Ak chce štát chrániť práva spotrebiteľa, a ak chceme, aby sa vyrábalo bezpečne a spoľahlivo aj v súvislostiach, ktoré môžu ohroziť životné prostredie a bezpečnosť ľudí, tak je potrebné, aby vláda razantnejšie vstúpila do procesu, v ktorom štát zastáva významnejšie pozície,“ uzatvára Tibor Mikuš, bývalý riaditeľ Slovenských elektrární.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Enel #Slovenské elektráne