Vláda podporí štyroch investorov 18,6 miliónmi eur

Vláda v stredu schválila poskytnutie investičnej pomoci pre štyroch investorov v celkovej sume 18,6 mil. eur.

28.10.2015 12:00
debata (5)

Vďaka investičným stimulom by malo do roku 2020 na Slovensku vzniknúť spolu 861 nových pracovných miest. Firmy plánujú celkovo preinvestovať 87,3 mil. eur.

Spoločnosť Honeywell Turbo plánuje v prešovskom okrese v lokalite Záborské rozšíriť svoju prevádzku na výrobu turbodúchadiel pre osobné a nákladné automobily. Preinvestovať chce 32,35 mil. eur. Vytvoriť by sa malo 131 nových pracovných miest. Investor požiadal štát o rôzne druhy investičnej pomoci. Vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok by mala spoločnosť dostať 3,235 mil. eur. Taktiež by mal podnik získať úľavu na dani z príjmov v objeme 171 tisíc eur a príspevok na vytvorenie nových pracovných miest vo výške 524 tisíc eur.

Firma Holcim Business Services chce za približne 688 tisíc eur v Košiciach rozšíriť centrum strategických služieb. Vzniknúť by malo 80 nových pracovných miest najmä pre mladých vysokoškolsky vzdelaných ľudí so schopnosťou komunikovať v cudzích jazykoch. Firma taktiež plánuje investovať počas najbližších troch rokov do mzdových nákladov viac ako 3 mil. eur. Od štátu by mal investor získať 172 tisíc eur vo forme daňových úľav a 480 tisíc eur vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta.

Spoločnosť Brose chce v Prievidzi vybudovať nový závod na výrobu komponentov pre automobilový priemysel. V závode sa budú vyrábať motorčeky ovládania okien, zámky, moduly zámkov a pohony vretien, označované ako systémy a komponenty pre motorové vozidlá. Investícia v hodnote 50,1 mil. eur by mala priniesť 600 nových pracovných miest. Od štátu žiada investor stimuly vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok vo výške 7 mil. eur, vo forme úľavy na dani z príjmu v objeme 3,5 mil. eur. Investor by mal od štátu taktiež získať príspevok na vytvorenie nového pracovného miesta vo výške 2 mil. eur.

Pri Lučenci má vzniknúť 50 nových pracovných miest. Slovenská spoločnosť PRP totiž plánuje v lokalite Tomášovce rozšíriť svoj výrobný závod. Do rozšírenia závodu plánuje spoločnosť investovať viac ako 4,2 milióna eur. Investor žiada štát o poskytnutie stimulov v celkovej hodnote 1,5 milióna eur. Z toho takmer 637 tisíc eur má byť vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný majetok, 300 tisíc eur vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta a vyše 574 tisíc eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Proti schváleniu investičnej pomoci spoločnosti PRP sa postavil Zväz spracovateľov dreva SR. Zväzu sa nepáči, že schválením investičnej pomoci získa firma možnosť zabezpečiť pre seba dlhoročné dodávky dreva v objeme viac ako jeden milión metrov kubických zo štátneho podniku Lesy SR. „Lesy následne zoberú dodávky ostatným pílam, ktoré budú nútené okamžite prepustiť okolo 400 zamestnancov a zatvárať svoje prevádzky po celom Slovensku,“ uviedol zväz, ktorý je presvedčený, že v tomto prípade boli porušené pravidlá prideľovania štátnej pomoci, ako aj princípy Národného projektu využitia potenciálu dreva v SR.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #investície