Moody's: Víťaz poľských volieb môže podkopať dôveru investorov

Jasné víťazstvo konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vo víkendových parlamentných voľbách nie je priaznivé pre úverový rating Poľska a mohlo by podkopať jeho pozíciu ako regionálneho útočiska investorov. Uviedla to v utorok medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service.

28.10.2015 06:40
debata (14)

„Tento výsledok je pre kredit negatívny, pretože znižuje predvídateľnosť ekonomickej politiky,“ uviedla Moody's podľa agentúry Reuters. Status Poľska ako „bezpečného prístavu“ pre investorov by mohli narušiť zvýšené štátne zásahy do ekonomiky, dodala Moody's.

PiS v kampani sľubovala, že po ôsmich rokoch vlády liberálnej Občianskej platformy zvýši dohľad štátu nad ekonomikou, uvalí dodatočné dane na banky a zastaví privatizáciu. Chce tiež znížiť vek odchodu do dôchodku a je proti skorému prijatiu eura.

Podľa utorňajších konečných výsledkov získala PiS v novom parlamente absolútnu väčšinu. Analytik Moody's Marco Zaninelli uviedol, že ústup od plánu z roku 2012 na zvyšovanie veku odchodu do penzie by malo výrazný negatívny vplyv na verejné financie.

„Vo svetle volebných výsledkov očakávame, že v roku 2016 sa Poľsko odkloní od pôvodného cieľa mať deficit verejných financií na úrovni 2,3 percenta HDP. Predpovedáme teraz deficit 2,9 percenta HDP,“ uviedol analytik.

Podľa Moody's by ale schodok nemal prekročiť hranicu troch percent ročného výkonu ekonomiky, nad ktorou by Varšave hrozili problémy zo strany Európskej komisie.

Ďalšia veľká ratingová agentúra Standard & Poor's v pondelok uviedla, že výsledok volieb nebude mať na poľský rating žiadny bezprostredný vplyv. Mohol by však podľa nej oslabiť dôveru investorov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rating #Moody's