Žraloci idú aj do biznisu na internete

Vplyvní finančníci vstupujú na Slovensku do internetových obchodov Mall a Heureka. Tie budú po novom patriť pod investičnú skupinu Rockaway Capital českého podnikateľa Jakuba Havrlanta. Financovanie transakcie za 200 miliónov eur však zaistili ľudia, ktorí patria v Česku a na Slovensku k najbohatším. Ide o Daniela Křetínského, Patrika Tkáča a spoločnosť PPF miliardára Petra Kellnera. Zatiaľ nie je jasné, akú úlohu v celej transakcii zohrali slovenskí finanční žraloci z J&T, ku ktorým patrí aj Tkáč.

27.10.2015 12:00
smartfón Foto:
Trio českých a slovenských boháčov vrátane Patrika Tkáča z J&T prefinancovalo kúpu internetového obchodu Mall a prehliadača Heureka za 200 miliónov eur.
debata (1)

Spomínané trio boháčov si v posledných rokoch rozdelilo aj značnú časť vplyvu na Slovensku. Křetínský a Tkáč pôsobia spolu v Energetickom a průmyslovom holdingu (EPH), pod ktorý spadá v krajine pod Tatrami tranzit, distribúcia a skladovanie plynu, aj spoločnosť Stredoslovenská energetika. Najnovšie je EPH aj krátko pred vstupom do Slovenských elektrární. Kellner zase má vo svojom portfóliu mobilného operátora O2.

Internetové obchodovanie je stále ešte v začiatkoch a toto je pre nás dôležitý míľnik v pokračovaní cesty, ktorú sme začali pred pätnástimi rokmi.
Ondřej Fryc, zakladateľ Netretail

Či transakcia s internetovým obchodom Mall či nákupným prehliadačom Heureka otvára ďalšiu sféru pôsobenia aj pre Tkáča a J&T, zatiaľ nie jasné. Skupina sa včera rozhodla neodpovedať na otázky, či Tkáč alebo J&T cez financovanie získajú aj akciový podiel v rýchle rastúcom internetovom biznise. „Ďakujeme pekne za otázky. Nebudeme ich však bližšie komentovať,“ reagovala hovorkyňa J&T Banka Linda Gáliková.

Okrem energetiky a bankovníctva je sféra vplyvu J&T doteraz na Slovensku aj v obchode s potravinami, hotelierstve a cestovnom ruchu, realitách, strojárenstve, či médiách. Často sa polemizuje, či práve žraloci z J&T sú skupina, ktorá ovláda najväčšiu časť biznisu na Slovensku. Vplyvná je aj skupina Penta, ktorá sa presadzuje najmä v zdravotníctve.

V prípade internetového obchodu platí, že doteraz ho rozvíjali skôr menší investori. Aktuálna transakcia patrí v sektore k najväčším v regióne. Investičná skupina Rockaway Capital včera oznámila, že sa dohodla na uzavretí zmluvy o prevode 100 % podielu v spoločnosti Netretail Holding BV, ktorá prevádzkuje internetové obchody Mall na trhoch v Českej republike, Slovensku, Maďarsku, Poľsku a Slovinsku a spoločnosti Naspers OCS Czech Republic s.r.o, prevádzkujúcu online obchody Heureka na českom a slovenskom trhu. Dokončenie transakcie je podmienené súhlasom regulátora.

„Mall aj Heureka sú úspešné spoločnosti, ktoré skvele rozvinú naše existujúce aktivity na poli e-commerce. Máme vďaka tomu pred sebou príležitosť, ako počas veľmi krátkej doby atakovať obrat jednej miliardy eur a obsadiť pozíciu e-commerce lídra v regióne strednej Európy, ktorý prinesie nové služby a pomôže rozvoju internetovej ekonomiky v celom regióne,“ povedal Jakub Havrlant, šéf Rockaway.

Rockaway sa ako investičná skupina sústredí na budovanie a akvizície internetových biznisov na rastúcich trhoch. Popritom tiež podporuje technologické začínajúce podniky, ktoré majú globálny potenciál a pre ich rozvoj využívajú svoje zázemie v USA a Brazílii. E-commerce vníma Rockaway ako strategickú oblasť, kde bola doteraz aktívna prostredníctvom siete špecializovaných e-shopov pod hlavičkou E-commerce Holdingu.

„Rockaway je veľmi skúsený e-commerce investor a pre budúcnosť Netretail si neviem predstaviť lepšieho partnera. Internetové obchodovanie je stále ešte v začiatkoch a toto je pre nás dôležitý míľnik v pokračovaní cesty, ktorú sme začali pred pätnástimi rokmi,“ povedal k transakcii Ondřej Fryc, zakladateľ Netretail.

Časť slovenských plynární na predaj

Česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) plánuje pre svoju novovznikajúcu dcérsku spoločnosť EP Infrastructure (EPIF) nového investora. Do novovznikajúcej spoločnosti by sa mali zaradiť aj podiely EPH v slovenských spoločnostiach Stredoslovenská energetika, Eustream, SPP-distribúcia a Nafta. Menšinový asi 30-percentný podiel v EPIF predá EPH buď prostredníctvom verejnej ponuky akcií, alebo priamo novému záujemcovi.

Ak sa český energetický holding, v ktorom je aj Patrik Tkáč z J&T, rozhodne pre priamy predaj akcií, tak podľa predsedu predstavenstva EPH Daniela Křetinského musí ísť o silného svetového hráča. "V tomto prípade uvažujeme iba o záujemcovi z oblasti popredných svetových infraštruktúrnych fondov s jasnou históriou pri svojom podnikaní,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Křetinský. Menšinový podiel v J&T tento rok získala China Energy Limited Company. Špekuluje sa, že do EPIF by mohlo prísť práve čínsky investor. V minulosti sa však v súvislosti so slovenským plynárenstvom spomínal aj ruský kapitál. (sita)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #internetový obchod #Heureka #Mall