Jednota dôchodcov bude monitorovať ceny potravín už v novembri

Na pondelkovom stretnutí vlády a Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) sa obe strany zhodli, že monitorovanie cien potravín, na ktoré sa bude vzťahovať znížená daň z pridanej hodnoty (DPH), bude fungovať.

26.10.2015 15:39
Jan Lipiansky, jednota dochodcov Foto: ,
Predseda JDS Ján Lipiansky informoval, že v súčasnosti sa 1 100 základných organizácií JDS po celom Slovensku oboznamuje s postupom monitoringu.
debata (53)

Ako po stretnutí informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, JDS je pripravená plniť tento záväzok, ktorý na seba prevzala, keďže je aj v jej záujme, aby kontrola cien bola dostatočná a dôsledná. Ako upozornil predseda JDS Ján Lipiansky, ich úlohou je podieľať sa len na monitoringu cien potravín, pričom budú spolupracovať so Slovenskou potravinárskou a poľnohospodárskou komorou.

Prvý monitoring je naplánovaný na 15. novembra tohto roku s cieľom zistiť, aký je súčasný stav cien potravín, ktorých sa od prvého januára týka zníženie DPH na 10 %. Druhý monitoring by mal byť 30. novembra tohto roku, ďalšie monitoringy budú po januári 2016, kedy sa zníženie DPH začne uplatňovať.

Podľa Lipianskeho v súčasnosti sa 1 100 základných organizácií JDS po celom Slovensku oboznamuje s postupom monitoringu. Zapojenie jednotlivých organizácií je dobrovoľné, preto je otázne, koľko z nich sa monitoringu zúčastní. Koniec monitoringu cien potravín je naplánovaný na 30. jún budúceho roka. Informácie z monitoringu, týkajúce sa nezrovnalostí v zobrazovaní cien, bude JDS v elektronickej podobe posielať na ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré ich bude analyzovať.

Vláda SR podpísala začiatkom októbra tohto roku memorandum so Zväzom obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR, Slovenskou alianciou moderného obchodu (SAMO), Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), Agrárnou komorou Slovenska (AKS), Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) a Jednotou dôchodcov na Slovensku. V memorande sa obchodníci sa zaviazali premietnuť zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny do spotrebiteľských cien od budúceho roka. Sadzba dane z pridanej hodnoty na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb od 1. januára budúceho roku klesne zo súčasných 20 % na 10 %.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #memorandum #Jednota dôchodcov #monitoring cien