Cena za úsek diaľnice pri Levoči sa zvýšila o 10 miliónov eur

Pôvodná zmluvná cena výstavby prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov za takmer 60 mil. eur sa zvýšila o 10 miliónov eur.

23.10.2015 15:38
debata (11)

„Dôvodom navýšenia boli nepredvídateľné geologické a hydrologické podmienky, ako aj legislatívne zmeny,“ potvrdila ďalších podrobností hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) Eva Žgravčáková. Súčasťou zmluvnej ceny prác bola 10-percentná rezerva na nepredvídateľné udalosti.

Diaľničný úsek v dĺžke 9 kilometrov pri Levoči odovzdali do užívania motoristom v utorok 20. októbra po viac ako štyroch rokoch od zmluvného začiatku prác. Pôvodne mal byť hotový koncom roku 2013, výstavba sa tak predĺžila takmer o dva roky. Zhotoviteľom bolo slovensko-české združenie stavebných spoločností Váhostav – SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k. s.

Pre Váhostav, ktorý v tomto roku prešiel reštrukturali­záciou, bola táto stavba stratová. „Na tejto stavbe sa za tento rok vďaka viacerým racionalizačným opatreniam vo vnútri firmy podarilo dosiahnuť vyrovnané hospodárenie. Celkovo je však táto stavba pre Váhostav stratová, predbežne vo výške asi 8 mil. eur, pričom konečná výška straty bude známa po dopočítaní všetkých prác,“ priznal hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Pod zdržanie výstavby sa podpísala aj tragická udalosť na moste na časti úseku, ktorého výstavbu zabezpečoval Bögl a Krýsl. Pri zrútení rozostavaného diaľničného mosta na tomto úseku neďaleko obcí Kurimany a Iliašovce v novembri 2012 zahynuli štyria robotníci a viacerí sa zranili.

Oneskorenie bolo podľa Halána spôsobené aj dodatočnými prácami na opornom múre na tomto úseku a zmenami v oblasti geológie. Všetky tieto zmeny bolo potrebné aj projekčne zapracovať. Počas minulého roku sa k týmto dôvodom pridali aj nepriaznivé poveternostné vplyvy. Výstavbu diaľnice čiastočne ovplyvnila tiež finančná situácia spoločnosti. Váhostav neplatil riadne svojim dodávateľom ani na tejto stavbe.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #diaľnice #Váhostav