Devätnásťkusové balenia cigariet na Slovensku skončia

Devätnásťkusové balenia cigariet v budúcom roku zmiznú z pultov slovenských obchodov.

22.10.2015 14:31
debata (15)

Môže za to novela zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá okrem iného zakazuje predaj spotrebiteľského balenia cigariet s iným počtom ako 20 kusov. Táto zmena vyplýva z európskeho nariadenia a účinná bude od 1. marca 2016, pričom predaj spotrebiteľských balení cigariet s 19 kusmi bude možný iba do 31. marca budúceho roku.

Ako ďalej upozorňuje prešovský colný úrad v tlačovej správe, novelou zákona o spotrebnej dani sa taktiež od 1. januára 2016 upravuje zdaňovanie cigár a cigariek tak, aby bol základ dane pre tieto výrobky vyjadrený v kilogramoch a nie v kusoch, ako doposiaľ.

„V praxi to znamená, že sadzba dane na tabak, cigary a cigarky bude rovnaká, čo by malo viesť k zníženiu únikov na spotrebnej dani z cigariet. Z dôvodu nižšej sadzby dane stanovenej na cigary sa totiž tabak z nekvalitných cigár využíval na výrobu cigariet,“ uvádza sa v správe colného úradu.

Zmeny v legislatíve sa však týkajú aj znaku pre sadzbu dane, ktorý sa uvádza na kontrolných známkach pri predaji cigár alebo cigariek. Zakazuje sa tiež predaj spotrebiteľského balenia tabaku s hmotnosťou nižšou ako 30 gramov. Táto zmena nadobúda účinnosť od 1. marca budúceho roku, pričom 20-gramové spotrebiteľské balenie tabaku bude možné na Slovensku predávať do 20. mája 2016. Novelou sa upravujú aj administratívne povinnosti pri správe kontrolných známok, práva a povinnosti finančného riaditeľstva a štátnej tlačiarne pri nakladaní s kontrolnými známkami. Zmeny sa týkajú aj elektronického systému prepráv tabakových výrobkov či sankcií pri manipulácii s kontrolnými známkami.

Colníci zároveň pripomínajú, že od 1. októbra minulého roka sa zmenil systém tlače, distribúcie a použitia kontrolných známok. Z tohto dôvodu spotrebiteľským baleniam cigariet, označeným starými kontrolnými známkami, končí životnosť, teda predávať ich je možné iba do konca novembra tohto roku. „V prípade, že podnikatelia tieto balenia v uvedenom dátume nepredajú, sú povinní v termíne do 15. decembra 2015 oznámiť colnému úradu ich množstvo a zároveň požiadať o ich zničenie,“ píše sa v správe.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #cigarety