Čína a Británia uzavreli zmluvy v hodnote 40 miliárd libier

Británia a Čína počas štátnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Spojenom kráľovstve podpísali zmluvy v hodnote približne 40 miliárd libier.

22.10.2015 07:30
Si Ťin-pching, David Cameron Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching a britský premiér David Cameron počas stretnutia v Londýne.
debata (27)

Po stretnutí s hlavou čínskeho štátu to oznámil britský premiér David Cameron. Obaja politici na spoločnej tlačovej konferencii okrem iného potvrdili, že čínska štátna spoločnosť China General Nuclear (CNG) investuje šesť miliárd libier do výstavby novej jadrovej elektrárne Hinkley Point C v Británii.

Nová elektráreň Hinkley Point C je projektom francúzskej elektrárenskej spoločnosti EDF, celkové náklady na jej výstavbu by mali predstavovať 18 miliárd libier. CGN v rámci svojej investície získa v projekte podiel 33,5 percenta, napísala agentúra Reuters. Elektrinu by mala začať vyrábať v roku 2025.

Britská vláda si sľubuje, že vďaka dohode o stavbe elektrárne Hinkley Point C vznikne až 25 000 nových pracovných miest a subdodávatelia budú môcť uzavrieť zmluvy v miliardách libier.

Projekt Hinkley Point C by sa mal stať prvou novou jadrovou elektrárňou postavenou v Európskej únii po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima v roku 2011. Čínska firma CGN prevezme tiež dvojtretinový podiel v britskej jadrovej elektrárni Bradwell, kde hodlá vybudovať jadrový reaktor navrhnutý v Číne.

Británia a Čína tiež uzavreli kontrakty týkajúce sa plynu a ropy za viac než 12 miliárd libier, Číňania investujú napríklad do BP.

Cameron na tlačovej konferencii tiež povedal, že Peking má plány na obmedzenie dodávok lacnej ocele. Stalo sa to deň po tom, keď indická oceliarenská skupina Tata Steel oznámila, že v Británii plánuje zrušiť približne 1200 pracovných miest, teda zhruba sedem percent svojej pracovnej sily v krajine. Zdôvodnila to okrem iného prílivom lacnejším výrobkov zo zahraničia, hlavne z Číny.

„Čínske železiarne a oceliarsky priemysel sa stretávajú s nadmernými kapacitami,“ pripustil Si Ťin-Pching s tým, že jeho krajina „podnikla sériu krokov, ako tieto kapacity obmedziť“.

Vláda konzervatívneho premiéra Camerona si pôvodne od návštevy čínskeho prezidenta v Británii sľubovala zmluvy v celkovej hodnote vyše 30 miliárd libier. Ekonomika Číny je druhá najväčšia na svete, prvenstvo patrí Spojeným štátom.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Veľká Británia #Čína